Корнелия Нинова: С предложението да се промени националния празник се опорочи идеята за конституционна промяна

Юли 24, 2023 ВАРНА Новини БСП 0 1546

Посягат на основния закон, за да се устроят политически. В това няма да участваме

С предложението да се промени националния празник от 3 март на 24 май се опорочи цялата идея за конституционна промяна. Това е абсолютен фалстарт на този процес и е един вид родоотстъпничество през най-висшия закон в държавата - Конституцията.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от Варна, където ръководството на партията провежда срещи с областните и общински структури във Варна, Шумен и Добрич. На тях се обсъждат предстоящите местни избори и  актуалните политически въпроси от национално и местно ниво.

Тя допълни, че с така предложените конституционни промени ПП-ДБ създават допълнителен повод за разделение на българското общество и за насъскване на една група българи срещу друга.

„Това мнозинство, което предлага тази промяна, няма легитимация за такава дълбока и съществена промяна в основния закон на държавата. Да не говорим, че е пълно с предложения, които са демонстрация на юридическа неграмотност. Защото част от тях изискват Велико Народно събрание”, посочи още Нинова.

Според лидера на БСП това е поредната дъква, която да вкара българското общество в безсмислено спорове, а зад това да се довърши преразпределението на властта, паралелната държава да се прегрупира и да се наместят корпоративните интереси.

„Ние получихчме покана от Христо Иванов и от Кирил Петков за конституционни разговори. Както знаете, необходими са нашите гласове за 180 гласа - бързата процедура за промяна в Конституцията. Отговорът ни е: ако ще се събираме да разговаряме за промяна на националния празник от 3 март на 24 май, няма смисъл взаимно да си губим времето. Ние бяхме и сме готови да водим смислени разговори - за промяна в Конституцията, която може да доведе до една по-справедлива, правова, демократична държава, за изпълнение на досегашните текстове в Конституцията, защото сегашната не се изпълнява, какво да променим, така че институциите да се засилят и държавното устройство да се стабилизира”, категорична бе Корнелия Нинова.

И призова: „Дайте да се съсредоточим върху бюджета, върху доходите на хората, върху парите за общините, върху икономиката и Плана за възстановяване и устойчивост и да свършим нещо добро за България и за народа.”

По повод ограничаването на мандатите на кметовете до два, Нинова видя конюнктурност в това предложение.

„Конституцията не е закон за конкретен случай и за сегашната ситуация, а да важи за 50 години напред. Не може заради това, че те нямат кметове, да слагат сега ограничения на кметските мандати”, подчерта тя.

И попита: „Като слагат ограничение на кметските, защо не ограничат депутатските мандати? Как може да си депутат 14 мандата, а не може да си кмет повече от два? Да дадат личен пример – като посягат на кметовете, да посегнат и на собствения си престой в парламента.”

Корнелия Нинова припомни, че БСП вече е наложила вътрешнопартийно такова ограничение – до два мандата за председател и до 3 за депутат.

В това предложение тя видя и процес: „Облякоха корупцията в закони, тя стана законна и ненаказуема. Пример за това са инхаус процедурите. Трета година се спори за тях, а Борисов ги записа в закона. Кого да осъдиш сега, когато отсреща ти отговарят, че това е законно? Сега се опитват да си закрепят положението през Конституцията – още една стъпка отгоре. И то ужасна стъпка – да посегнеш на основния закон в държавата, за да си устроиш политическото благополучие и дълголетие. Това е абсурд. Ние в такова нещо няма да участваме.”

По отношение на местните избори, Нинова обясни, че в момента се провеждат партийните конференции в цялата страна, където структурите издигат номинации. Крайният срок за тяхното приключване  е 3 септември.