за област Варна

Област Варна е третата по брой на населението и дванадесетата по площ. Има 159 населени места, разпределени в дванадесет общини. По-голямата част от повърхнината е хълмиста. В границите на областта са разположени Франгенското плато с височина 356 м н.в. (Варненско плато), Момино плато 322 м н.в. (Авренско плато), източните части на Провадийското плато (Добринено плато), югозападните части на Добруджанското плато, Камчийската планина от Източна Стара планина. По долините на р. Камчия и Провадийска река релефът е равнинен. Черноморското крайбрежие на север започва с плажовете на курортните комплекси „Златни пясъци" и „Дружба", при които гористите склонове на Франгенското плато се спускат терасовидно към морето и достигат самата плажна ивица. При „Дружба" брегът се е отдръпнал по-навътре в сушата, а между нос Св. Георги и нос Галата образува големият Варненски залив. Пясъчните ивици следят крайбрежието и достигат лиманното устие на Камчия. На юг към Камчийската планина брегът отново се издига и непосредствено до морето се спускат гористите склонове на Източна Стара планина. В отделни понижения, затворени между склонове, са разположени плажните ивици при село Шкорпиловци и град Бяла. В областта се разкриват мергели, пясъчници, варовици, глини, пясъци и техни разновидности, предимно от палеогейска и неогенска възраст. Област Варна е център на Североизточен приморски район.
Морската индустрия през 2003 г. осигурява 11% от приходите в областната икономика. В община Варна се намират 87% от предприятията, 70% от дълготрайните материални активи и се реализират 83% от приходите от дейността и 80% от печалбите за областта.
Туризмът осигурява 6% от приходите в областната икономика. 
Варна е многофункционален транспортен възел съчетаващ четирите вида транспорт и има международно значение. Международното летище Варна осъществява връзка с 35 страни и 101 града по света. Пристанище Варна заема ключово положение и е основен логистичен и дистрибуторски център.
В състава на общината влизат 17 населени места и курортен комплекс„Камчия”, с обща площ от 1 500 дка. Източната граница на община Аврен се определя  от 20 км брегова  ивица на Черно море, където на площ от 5900 дка. е разположен курортен комплекс”Камчия”. Това уникално райско кътче съчетава в себе си Лонгозни гори, река и широка плажна ивица. 

Забележителности:

Аспаруховият мост
Аспаруховият мост е най-дългият мост в България - 2 километра. Строежът му започва през 1976 година. Този мост е един от няколкото, от който бихте могли да скочите с бънджи.

Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" - Варна
Планетариумът е открит през 1966 година в част на астрономическия комплекс (1965). В обсерваторията  се организират посещения за граждани, на които се разясняват основите на астрономията, както и демонстрации на звездното небе.

Археологическият музей - Варна
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Експозицията включва Праистория, Античност, Средновековие и има отделно постоянна изложба от икони.

Националният военноморски музей
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Музеят е създаден благодарение на ученият Карел Шкорпил през далечната 1923 година. Посетителите могат да видят повечето запазени важни материали от основаването на българския военноморски флот до днес.

Феста Делфинариум Варна
Посетителите на Феста Делфинариум Варна могат да се насладят на прекрасно Длефин-шоу, което се провежда едновременно на четири езика: българския, немски, руски и английски.
Работно време: всеки ден без понеделник, в различните части от годината представленията се провеждат по различно време на денонощието.

Музеят на Черно море и Аквариумът
Открити са през 1932 година. Отразяват пъстрото богатство от най-различни видове риби, актинии, охлюви, раци и обитатели на сладководни басейни.
Община Аврен се намира в централната част на Варненска област и заема площ от 380 кв.км. 
 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи