Борислав Гуцанов: ГЕРБ, ПП и ДБ са едно общо - “коалиция на войната“

Мар 15, 2023 Новини Избори 0 866

Аз не считам, че вашите деца искат да отидат на фронта, не знам дори колко от тук присъстващите са виждали жив автомат

БСП ще предложим да се прекрати даването на оръжие за Украйна

„Три теми са ключово важни за БСП - на първо място е да бъде опазен мирът в страната ни. На второ място, трябва да се справим с тази безумна икономическа криза - затова искаме да се увеличат доходите на хората и да се чувстват спокойни, когато отидат в магазина. На трето място са социалните постижения, които винаги са били в сърцето на БСП. Ще продължим по този начин да работим, за да ги има и безплатните учебници, и по-високите заплати, и детските градини - все неща, които са важни за нас.“ Това заяви водачът на „БСП за България” във Варна и Търговище Борислав Гуцанов по време на дебат в ефира на Нова телевизия.

По думите му войната в Украйна може да бъде прекратена само с мирни преговори, на които инициатор да бъде България. И припомни, че в 47-ото НС БСП е била спирачката страната ни да не изпрати оръжия. „Едно от първите решения, които ще предложим в 49-ото Народно събрание, е да се прекрати даването на оръжие към Украйна. Считаме, че най-важното нещо е опазване на мира. Животът е най-голямата ценност за всеки един човек. Ние защитаваме българските национални интереси”,  каза социалистът.

Той изрази и притеснение, че има партии, които могат да гласуват изпращане на български войници в Украйна. „Дали може да бъде изпратен български контингент към Украйна - за жалост има такава опция1 дано не бъде задействана. Това също е видимо от определени решения, които взе мнозинството на войната. Аз не считам, че вашите деца искат да отидат на фронта, не знам колко хора от тук са виждали жив автомат”, изрази съмнение Гуцанов.

По думите му ГЕРБ, ПП и ДБ са „коалиция на войната”: „Няма разлика в техните политики, те гласуваха заедно за предоставяне на военна помощ за Украйна, гласуваха заедно за втората ескадрила самолети при положение, че първата не е дошла и с това ангажираха страната ни с 4,7 млрд. - да се плати нещо, което го няма и гласуваха за неясни доставки на ядрено гориво”, посочи Гуцанов.

Той коментира и прекратени важни енергийни проекти: „Ако политическа партия ГЕРБ не беше спряла потоците, свързани с Бургас-Александруполис, ако не беше спряла “Южен поток“ и АЕЦ „Белене”, то България сега щеше да бъде в коренно различна ситуация. В момента печелим 4 млрд. лева от АЕЦ „Козлодуй”, а ако имахме „Белене”, щяха да са 8 млрд. лева”, обясни водачът в листата на БСП.

Именно БСП показва политика в името на гражданите. „Единствената  мъдра партия, която не случайно е на 130 години и е алтернатива  на това, което виждаме като управление през последните месеци, което е опасно за България. Няколко пъти предупреждавахме, че тази политика с изпращане на оръжие не е добра и е опасна за България”, поясни той.

На финала Гуцанов заяви, че БСП знае какво да направим и как да го направи. Той призова гражданите да дадат своята подкрепа с номер 1 в бюлетината.