Борислав Гуцанов: Изграждането на нови пристанищни мощности ще превърне Варна във водещо пристанище

Сеп 27, 2022 ВАРНА Новини Избори 0 885

Има сериозен инвестиционен интерес към новото пристанище под кв. „Максуда“

„Инвеститорският интерес към изграждането на ново товарно пристанище в района под кв. „Максуда“ във Варна е сериозен и аз съм сигурен, че това е проектът, който е нужен на Варна, за да се превърне града ни в сериозен икономически фактор в района на Черно море“, заяви водачът на листата на „БСП за България“ във Варна Борислав Гуцанов.

Като председател на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения той проведе срещи с двама потенциални инвеститори с една от най-големите компании в света - специализирана в строителство на пристанищни терминали, брегоукрепителни съоръжения, изкуствени острови и в драгажните дейности - „Jan De Nul“, със седалище в Белгия и най-голямата държавна строителна инженерна корпорация – китайската China Construction Third Engineering.

Проектът за съоръжението, за което се говори вече повече близо 15 години, е готов. Точно Борислав Гуцанов, в качеството му на председател на Общински съвет – Варна, инициира подписването на споразумение между администрацията на Варна и държавата за преместването на товарните дейности от съществуващия порт “Варна–Изток”, в центъра на морската столица, във Варненското езеро - под кв. „Максуда“. Терминалът, който преди години се оценяваше на близо 500 млн. евро, ще има пет кейови места – 2 за контейнери, 2 за зърно и едно за генерални товари.

„Категорични сме, че на този етап държавата трябва да търси за новия терминал едновременно инвеститор, строител и експлоатираща компания“, заяви Борислав Гуцанов. Според него само така ще се гарантират едновременно интересите на двете страни.

„Изграждането на новите пристанищни мощности ще превърне Варна във водещо пристанище в транспортния коридор между Далечния Изток и Западна Европа, а България – страната, през която ще минават едни от най-големите товарни потоци. Проектът е готов. Инвестиционният интерес е факт. Нужна е само управленска воля“, заяви Гуцанов, който е единственият политик в страната, работещ по проекта от създаването му преди повече от 15 години до момента.