Борислав Гуцанов, БСП: По-важно е хората да са на топло, отколкото да се купуват нови F-16

Сеп 27, 2022 ВАРНА Новини Избори 0 787

Изключително важно е за страната ни да имаме независима ядрена мощност

„Кампанията е тежка и сериозна, защото това е четвъртият избор, така че хората са изморени и обезверени. Искат да видят промяна в държавата, а се вижда едно зацикляне и едва ли не връщане на едни модели, които смятахме, че са отдавна забравени.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ във Варна и председател на Предизборния щаб на левицата Борислав Гуцанов в ефира на БСТВ.

По думите не се е стигнало до справедливост, която е изключително важна, която за БСП е ключова в последните месеци и това била основната причина да падне кабинетът. „На ИТН им беше дадена команда да се оттеглят от управлението и не можа да стане приемането на Закона на КПКОНПИ, който можеше да замести невъзможността да бъде махнат главният прокурор и да дойде тази толкова необходима справедливост“, каза още той.

Въпреки това социалистът наблюдава през последните седмици ентусиазъм, особено в редиците на БСП, което дава надежда.

Според Гуцанов единствената функция на служебния кабинет е да осигури честни избори, а не да преминава в стратегически виждания за развитието на държавата. Той даде пример с датата 1 януари 2024 г. и влизането на държавата в Еврозоната, което решение може да бъде взето от Народно събрание. „Едно от първите неща, за които се заговори, това е втори ескадрил от F-16 и то на по-висока цена. Не е ли по-важно да осигурим на българските граждани да имат топлина. Да гарантираме, че никой няма да умира от глад и студ от тежката зима, която чука на вратата ни. Да направим така, че да има мир в България и БСП ще сме фактори това нещо да се случи“, каза още той.

Социалистът е категоричен, че това трябва да бъдат основните приоритети, а не да обсъждаме дали да има нови санкции. „От тези санкции в момента най-много страда Европа. Ние трябва да намерим диалог с всичките ни съседни държави. Затова мисля, че се преминават някои граници, но след седмица ще имаме вече нова ситуация“, смята Гуцанов. По думите му накои западни лидери, включително канцлерът на Германия, започват да преосмислят, че в момента санкциите не са най-добрият вариант.

Според водача на листата на БСП, за Варна и за Североизточна България има няколко проекта, които са от национално и наднационално значение. „На първо място е началото на изграждането на пристанището под Максуда. На следващо място това е магистралата Челно море, но не като връзка между Бургас и Варна, а между Истанбул-Бургас-Варна-Костанца, защото така се прави коридор “Север-Юг“. Като други регионални приоритета Гуцанов добави активна външна политика, както и създаване на икономическа зона в града. „На следващо място - старото пристанище, което е ресторант до ресторант, а то имаше коренно различно значение. Най-важното е там да има яхтен терминал“, каза още той.

Социалистът се надава на здрав разум по отношение на ядрената енергетика. „Ние сме партията, която направихме референдум и събрахме близо 800 000 подписа за строителството на „Белене“. Ако това се беше случило, в момента щеше да има 4 работещи ядрени реактора. Печалбата от „Козлодуй“ за първите 6 месеца е 1.5 млрд. с два реактора“, заяви Гуцанов и допълни: „Ние все се кланяме на някое чуждо посолство и на друга държава, която не иска да имаме независима ядрена мощност в страната ни, а това е изключително важно“, категоричен е той.

„Да се активизират хората е ключът към успеха“, заяви Гуцанов и продължи: „Не е нормално да се очаква активност от 35-40%. Аз призовавам всеки един да отиде да гласува. Надявам се да подкрепят БСП, защото ясно сме се доказали какво правим. 131 години се намираме тук, ние сме един жив организъм. Винаги сме защитавали хората и страната си“, посочи той.