Борислав Гуцанов,БСП: Ново пристанище под „Максуда“ ще върне Варна на европейската транспортна карта

Nov 10, 2021 ВАРНА Новини Избори 0 677

11.11.2021г.

„Изграждането на новото товарно пристанище, под кв. “Максуда“, удвояването на жп линията Варна – Русе и построяването на АМ “Черно море“ като връзка между мегаполиса Истанбул, Бургас, Варна и Констанца са трите проекта, чиято реализация ще върне Варна на европейската карта на транспортните коридори.“
В това е сигурен кандидатът за депутат и втори в листата на “БСП за България“ Борислав Гуцанов. И трите проекта са част от личната му програма за развитие на Варна още от преди 14 години, когато като педседател на Общинския съвет във Варна положи подпис под споразумението за преместване натоварните дейности от сегашното пристанище “Варна–изток” в езерото и превръщането на старата му територия в атракционна зона.

„Тогава Варна и Констанца бяха съизмерими пристанища, но докато в северната ни съседка държавата инвестира милиони свои и европейски средства в разрастването на пристанището и в създаването на нови работни места, ГЕРБ сложи във фризера проекта за Варна и днес ние уволняваме пристанищни работници, а морската ни индустрия е поставена на пауза от години“, казва Борислав Гуцанов.

Единствената стъпка, която е направена в посока извеждане на товарните дейности от центъра на Варна, е обособяването на Морска гара като зона за отдих и забавления, но дори и това е в грешната посока. „На тази територия не и отива нито да е скара-бира, нито да е селски панаир.“ Това каза Борислав Гуцанов и припомни, че има решение на Общински съвет – Варна, което нито е отменено, нито е изпълнено и следва да бъде изпълнено. Според него за тази територия трябва да бъде обявен международен конкурс, като задължителните елементи за проектантите трябва да са яхтено пристанище, модерен Аквариум, многофункционална зала, зони за отдих и развлечения.

„Другият проект, който може да даде сериозен тласък на икономическото развитие на Варна, е удвояването и ускоряването на жп линията Варна – Русе паралелно с изграждането на новите пристанищни мощности. С уникалното си географско положение Варна има всички предпоставки да се превърне в незаобиколим фактор в Черноморския басейн и на картата на транспортните европейски коридори“, смята вторият в листата на левицата във Варна.

„По всички тези проекти има направени стъпки, но нито един не е доведен до край. Време е да се сложи краят на умишленото изолиране на Варна от сериозните икономически процеси и това ще е моя лична задача и приоритет на „БСП за България“ в следващото Народно събрание“, категоричен е Борислав Гуцанов.