Красимир Янков, БСП: И през януари снегът изненада управляващите, справедливо е новите винетки да важат до май догодина като компенсация

Пред ИА Фокус

Снегът и през януари е изненада за отговорните институции и лица, въпреки, че прогнозата за снеговалеж беше направена. С изявленията си управляващите ни убеждаваха, че има готовност на почистващите фирми. Разликата, в сравнение с други години със същото управление на Бойко Борисов е, че преди обясняваше, че "снежинките ги лови във въздуха", а сега "снегоринът бавно се движи и след него навява". Както управлява, така се изразява - цинично. Това заяви пред Радио „Фокус” – Варна народният представител от „БСП лява България“ Красимир Янков.

Според Янков в другите страни снегорините явно се движат бързо и снегът след тях не навява преспи. По думите му властта внушава неистини за състоянието на пътната мрежа, при условие, че всички, които пътуваха, са възмутени. „Всъщност ние, които пътувахме след празниците, трябва да вярваме на Лиляна Павлова и Бойко Борисов, че всичко е наред, да не вярваме на видяното и преживяното? Липса на координация между ведомствата - МВР и АПИ не работеха в синхрон, допуснати бяха тежкотоварни автомобили да блокират важни натоварени пътни артерии. Отбиването и спирането им трябва да е още с началото на снеговалежа, но това г-жа Бъчварова не го знае“, посочи Красимир Янков. Той призова да стане публично достояние отчетът за реакцията и действията при тази усложнена обстановка на всички отговорни ръководещи лица - Павлова, Бъчварова, кметовете, Бойко Борисов.

Според народния представител при обявено бедствено положение в общини във Варненска област, неучебни дни за ученици, блокирани домове на хора, трябва да се носи отговорност от конкретни хора. „Много хора си задаваха въпроса за увеличената цена на винетките за републиканска пътна мрежа и качеството на поддържането на пътищата. Това е по същество договор между гражданина и държавата. Цената е увеличена, а държавата не си изпълнява ангажиментите. Затова хората трябва да бъдат компенсирани“, категоричен е Янков. Според него в тази ситуация е справедливо срокът за валидност на настоящите винетки да бъде завишен - примерно до 31.05.2017 г. „Много граждани са закупили вече новите винетки и това е едно възможно и разумно решение. Провалът в здравеопазването, в МВР, образованието, ще доведе до единственото възможно решение – предсрочни избори през 2016-та година. При условие, че БСП участва в управлението, след такива предсрочни избори, аз ще инициирам решение винетките с увеличена без никакви аргументи цена да важат за подобен удължен период“, заяви народният представител Красимир Янков.