Анелия Клисарова: Обществото ни трябва да е толерантно към хората с интелектуални затруднения

Окт 12, 2015 ВАРНА Новини Избори 0 1520

Ако бъдат адекватно подкрепени, могат да дадат своя принос към обществото

„Хората с интелектуални затруднения трябва да бъдат равнопоставени и уважавани, а не третирани като пациенти. Ако бъдат адекватно подкрепени, могат да дадат своя принос към обществото. Трябва обаче обществото да застане зад тази идея“. Това заяви кандидатът за кмет на Варна, подкрепен от БСП, проф. Анелия Клисарова по време на гражданския форум „Чуйте нашия глас”, на който бяха представени резултатите от различни проекти в помощ на хората със затруднения Според нея е нужно специализирано обучение на децата с дефицит, както и възпитание към толерантност на останалите, за да ги приемат сред тях. „Ако обединим усилия всички – родители, учители, неправителствени организации може да се получи”, каза още тя.

По време на срещата стана ясно, че основните принципи, които отстояват и се опитват да наложат като норми в обществото няколко фондации, участващи във форума, са за равни права на хората с интелектуални нарушения. Европейската и световна тенденция е да се признае дееспособността на хората с увреждания, наравно с всички останали и във всички сфери на живота. Според присъстващите те трябва да имат достъп до необходимата им подкрепа за самостоятелно упражняване на правата си, да бъдат защитавани от произволно отнемане на тяхното имущество и да могат да контролират собствените си финанси.

„Проблемите в тази сфера са огромни. В момента не стигат дори ресурсните преподаватели. С всеки един човек със затруднения трябва да се работи индивидуално, за да може наистина да не се изолира от обществото”, допълни проф. Клисарова.