Усвояването на средствата за саниране ще се забави сериозно, предупредиха Красимир Янков и Манол Генов

Юли 13, 2015 ВАРНА Новини БСП 0 1873

Сериозни опасения относно правителствената програма за саниране на жилищни сгради изразиха на пресконференция във Варна народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Сериозни опасения относно правителствената програма за саниране на жилищни сгради изразиха на пресконференция във Варна народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Янков припомни, че при подготвянето на регламента за националната програма в списъка на елементите, подлежащи на реконструкция е била пропусната частта „ВиК инсталации”. „Благодарение на колегата Манол Генов това беше поправено, но само за общите части. Всички хоризонтални ВиК и канализационни системи са за сметка на отделните собственици“, обясни той. Народният представител посочи, че в срещите си с представители на сдруженията, които кандидатстват по тази програма, основният въпрос, който се задава е дали собствениците на жилища ще доплащат за санирането. Янков представи няколко примера, в които такова доплащане се налага.

Депутатът от левицата посочи, че конструктивната експертиза на сградата е начало на самата процедура по санирането. В нея са заложени т.нар. “граждански контрол” и проверка с публични  средства на 10% от конструктивните елементи на сградата. „Ако в тези 10% има износване над 30%, следва обследване на нови 10%. Но, ако собствениците на отделната сграда искат пълен анализ за конструктивното състояние на блока, ще доплащат“, предупреди Янков.

Социалистът допълни, че при изпълнението на санирането също могат да възникнат ситуации, в които се доплаща – тогава, когато в хода на строително-монтажните дейности се установят проблеми, които не са посочени в конструктивната експертиза. Красимир Янков обясни, че сдруженията във Варненска област, които са подали документи за договор са 45, а 23 имат подписани договори, но не се е стигнало до откриване на банкова сметка и свикване на комисия. Това по думите му означава, че усвояването на средства няма да започне преди началото на 2016 г. Янков допълни, че има много проблеми с националната програма за саниране и народните представители от левицата ще ги посочат на изпълнителната власт.

Според Манол Генов шумно афишираният от управляващите в средата на годината старт на процеса на саниране не се е състоял. “Неясен е източникът на финансовия ресурс от 1 млрд. лв., които  трябваше да бъдат дадени от Българската банка за развитие на сдруженията на собствениците”, обясни народният представител. Той добави, че идеята на БСП е, повдигайки този въпрос, да се инициира повече активност у основните организатори на процеса – общините, както и държавата, като източник на финансиране. „Искаме този процес да се ускори и да предпазим гражданите от подводни камъни в методиката”, подчерта Генов.