Красимир Янков: Правят опити да заличат историческата ни памет

Май 09, 2015 ВАРНА Новини БСП 0 1771

„Освен всички злини, които сътвориха в здравеопазването, образованието, в сферата на доходите, управляващите правят опити да заличат и историческата ни памет“

„Освен всички злини, които сътвориха в здравеопазването, образованието, в сферата на доходите, управляващите правят опити да заличат и историческата ни памет“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков на митинг-поклонение пред лобното място на антифашиста Трифон Милушев в с. Дюлино, Община Бяла, Варненска област. Янков отбеляза, че се срамува от приетата вчера от българския парламент декларация по повод 9 май, в която не се споменава и дума за антифашистката борба, за подвига  на българските войници, сражавали се срещу нацистка Германия, както и за неоспоримата роля на Съветската  армия за победата над фашизма. „Извинявам се пред всички вас, че броят на депутатите от БСП не позволи да се противопоставим на този груб опит за заличаване на историческата истина и прикриване на безспорните факти“, каза Красимир Янков. По думите му внушителният брой на присъстващите на това поклонение обаче показва,  че въпреки опитите си, управляващите днес България не могат да заличат родовата ни памет, в която дълбоко е залегнала почитта към героите, дали живота си в името на свободата и справедливостта.

Трифон Милушев е роден през 1887 г., участвал в трите войни, от които се връща с кръстове за храброст. През 1943 г. става ятак на Долнокамчийската чета, в която участва и сина му. На 8 май 1944 г. е изгорен жив в собствената си къща, защото отказва да предаде местонахождението на другите  антифашисти.