Ректорът на Софийския университет забрани празник за варненци

Май 03, 2015 ВАРНА Новини БСП 0 1732

Ректорът на Софийския университет проф

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев забрани да се организира празник за варненци в „Екопарк“ - Варна, който е част от града. От кабинета си в София той разпоредил устно да бъде отказан достъп до градината, защото е по инициатива на БСП. Илчев се позовал на текст, който забранява политическа дейност на територията на висшите училища, въпреки че във водените предварително разговори с екипа му такъв проблем не беше очертан.  Екопаркът е на разпореждане на СУ. Аргументът му бил, че ще се прави предизборна агитация с мероприятието за Гергьовден. Не е ясно защо г-н Илчев е решил, че ще се прави агитация след като в момента кампания за избори няма. Не е ясно и защо след като събития там са провеждали други политически сили за БСП това е забранено.

„На 6 май организираме пролетен празник за варненци. Избрахме екопарка, защото е подходящ за това. Поканихме Славка Калчева и варненски самодейни, и професионални състави, за да стане наистина празник. В последния момент, след като всичко е организирано, получаваме отказ да влезем на територията на парка. За каква агитация говори проф. Илчев – не зная, зная, че целта ни беше да организираме пролетен празник, а не митинг“, обясни лидерът на БСП - Варна Борислав Гуцанов.

„Интересно кой даде съвет или нареди на проф. Илчев да спре достъпа на варненци до парка. Докога ще търпим София да се разпорежда с Варна. Смятам, че е крайно време този екопарк да стане варненска територия, а не да бъде управляван от столицата. Още на следващата сесия на общинския съвет ще внесем предложение кметът да поиска с официално писмо той да бъде върнат на града ни. Не може и не трябва да позволяваме София да забранява на варненци да ползват собствения си парк. Може би трябва да очакваме проф. Илчев да постави на входа на парка хора, които да питат варненци имат ли определена политическа принадлежност, и ако имат да не бъдат допускани до поляните“, коментира още варненският лидер.

 Той припомни още, че през 2008 г., като председател на Общински съвет- Варна, е подписал споразумение точно с проф. Илчев, с което е поел ангажимент територията на „Екопарк“ - Варна да бъде включена в общия устройствен план на града като изключителна зелена зона, за да не може там да се строи и варненци да имат още едно място за прекарване на свободното време сред природата. „Изпълнихме този ангажимент, а сега София ни връща жеста като забранява на хората от града достъп до парка“, каза Борислав Гуцанов.