Депутати от БСП: Бъдете здрави, за да не се сблъскате с реформата на Москов

Апр 27, 2015 ВАРНА Новини БСП 0 1913

„В сектора на здравеопазването се задава хаос, който ще рефлектира върху всеки един от нас“

„В сектора на здравеопазването се задава хаос, който ще рефлектира върху всеки един от нас“. Това заяви на пресконференция във Варна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на здравната комисия в парламента д-р Емил Райнов. По думите му залагането на твърди лимити за финансирането на болниците – по-ниски от миналогодишните, което се случва за първи път, вече създава листи на чакащите пациенти и се превръща в огромен проблем за българските граждани. „Миналата седмица стана известен скандалният начин, по който надзора на здравната каса е взел решението за определянето на  тези помесечни бюджети на болниците. Решението е взето с четири на три гласа, при изрично записано в Закона за здравното осигуряване, че решенията се взимат с минимум пет гласа. Затова в БСП обсъждаме да сезираме Върховния административен съд“, посочи д-р Емил Райнов.

„Проблемът с лимитите в онкологичната болница във Варна е чудовищен“.  Това заяви на срещата с журналисти урологът д-р Десислав Тасков от Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Марков“ в града. По думите му изключително жестоко е да се връщат пациенти или да не им се извършва химиотерапия вече половин месец, като причината за това не е липсата на лекари или лекарства, а лимитът. Д-р Десислав Тасков допълни, че лимитът за химиотерапията за април е бил изчерпан още на 16-и, поради което възникват и тези сериозни проблеми. „Всеки ден тези хора се борят за живота си, а ние ги обричаме”, категоричен бе специалистът. Той подчерта, че когато не се предоставя възможността на пациентите  да се лекуват, това означава, че те са подложени на геноцид. Д-р Десислав Тасков апелира управляващите да разрешат този проблем във възможно най-кратки срокове и допълни, че откакто са започнали да действат тези лимитирани бюджети, той лично е спрял 80 човека да се лекуват с локална химиотерапия за карцином на пикочния мехур. „От тези хора само 4-ма или 5-ма имат финансовата възможност да си купят медикаментите”, каза още д-р Тасков. Той допълни, че от петък няма възможност да изписва дори обезболяващи медикаменти.

Красимир Янков: Случващото се в здравеопазването може да бъде променено само с обществен натиск

„Това което се случва в момента в сферата на здравеопазването може да бъде променено единствено с обществен натиск“, заяви от своя страна варненският народeн представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков. Той обясни, че управляващите реагират единствено, когато има ескалация на напрежението в обществото. Депутатът от левицата подчерта, че намаляването на лимитите, непрозрачното им разпределение между болниците и невъзможността на лекарите да приемат пациенти след изчерпване на тези лимити, са всъщност и най-сериозните проблеми в областта на здравеопазването. Красимир Янков посочи, че Българската социалистическа партия, като отговорна опозиция, е задължена да информира обществото за това, което се случва в сферата на здравеопазването и най-вече какви решения се взимат от управляващите. „Това вълнува всички нас, защото в голяма степен решенията, които се взимат от властта, се отразяват мигновено на обслужването в здравните заведения, а много от тези решения, са като бомба със закъснител, която ще избухне в следващите месеци”, категоричен бе народният представител от левицата. Той допълни, че шумно прокламираният рейтинг на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов не кореспондира с решенията, които той взима. Красимир Янков припомни, че миналата седмица здравният министър е направил опит да потърси подкрепа от парламентарната група на левицата. „По време на тази среща ние бяхме свидетели на безпардонно, уведомително волеизявление от страна на министъра за мерките, които предприема и има намерение да приложи, без да се вслуша в нашето мнение. Явно му беше необходим пореден ПР, за това че той търси диалог, включително и с опозиционните сили, в това число и Българската социалистическа партия”, каза още Красимир Янков.

Народните представители д-р Емил Райнов и Красимир Янков пожелаха на българските граждани да бъдат здрави, за да не им се налага сблъсък с „реформата“  на здравния министър Москов.