БСП - Варна кани двама министри заради превръщането на бул. „Княз Борис I” в Музей на открито

Апр 19, 2015 ВАРНА Новини БСП 0 1498

          Писмо - покана към министрите на туризма Николина Ангелкова и на културата Вежди Рашидов изпрати лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов

          Писмо - покана към министрите на туризма Николина Ангелкова и на културата Вежди Рашидов изпрати лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов. Той ги кани да посетят Варна в удобно за тях време, за да бъде обсъдена публично възможността бул. „Княз Борис I” да стане музей на открито.

          „Поставям на Вашето внимание въпрос, който касае утвърждаването на град Варна като културен център и туристически град и, който смятам, че е изключително важно да бъде решен в кратки срокове. Предполагам, знаете, че в момента се прави ремонт на централната пешеходна зона на града, включително и на бул. „Княз Борис I”. През януари в участъка пред храм „Св. Николай“, при разкопаването бяха открити артефакти – делва и част от крепостната стена на древния Одесос, както предполагат специалистите. Находки, които биха допринесли съществено за имиджа на Варна като културен и туристически център. Преди дни те бяха преместени в Археологическия музей и не е ясно дали ще бъдат върнати там, където са открити“, пише в писмото.

          Гуцанов предлага да бъдат интегрирани в пешеходната зона като бъдат положени под стъклена настилка, която да позволява в реално време, по време на разходка, варненци и гостите на града да се запознаят с историята на Варна, като част и от историята на България. Ефектното осветление, което може да бъде монтирано, ще ги направи атракция и в тъмната част на денонощието. По думите му всичко това може да бъде свързано с откритите преди години останки в центъра на града и да бъде оформен исторически маршрут до Римски терми. Идея, която е обсъждана, но и досега не е станала реалност, коментира още той. И добави, че известните като предпочитани туристически дестинации държави, използват всяка подобна възможност, за да привличат повече и нови посетители.

          „Не мисля, че е необходимо да Ви убеждавам в предимството на това Варна да има Музей на открито. Това е още една възможност да покажем и на варненци, и на туристите, че като държава сме способни, да ценим това, което имаме и като българи сме горди с историята си. Предвид това, че има срокове за завършване на ремонта и плановете са бул. „Княз Борис I” да бъде асфалтиран или да се поставят плочки, трябва да бъде взето бързо решение. Като се надявам, че ще приемете поканата в кратки срокове, очаквам информация кога е удобно да посетите Варна, за да обсъдим въпроса с музея на открито“, пише още в писмото до двамата министри.