Ангел Найденов: Правителството даде 4 пъти повече за комисионни на финансовите агенти, отколкото за добавки на пенсионерите

Мар 09, 2015 ВАРНА Новини БСП 0 1406

„От 16-те милиарда лева заем, ще бъдат дадени 4 пъти повече за комисионни на финансовите агенти и дилърите, отколкото отпусна правителството за Великденски добавки на пенсионеритe”

„От 16-те милиарда лева заем, ще бъдат дадени 4 пъти повече за комисионни на финансовите агенти и дилърите, отколкото отпусна правителството за Великденски добавки на пенсионеритe”. Това коментира на пресконференция във Варна народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. Той подчерта, че все още има много неясноти, свързани с този заем, на които парламентарната група на социалистите ще търси отговори. „Как бяха избрани банките, какво и колко плащаме, защо договорът за агентство и дилърство е подписан на 6 февруари 2015, а влиза в Народното събрание седмица по-късно?. Защо правителството на ГЕРБ залага дефицити за 2016 и 2017, а не икономически ръст? Нима страната ни не може да генерира излишъци, както до 2009?”, попита Найденов. Социалистът заяви, че със заема от 16 млрд.лева управляващите са си купили комфорт, за да изкарат мандата, с което са ощетили всеки български гражданин. „Този дълг е скандал не само на настоящия политически сезон, но и на цялото управление на ГЕРБ, на неговите партньори и всички, които го подкрепиха”, категоричен беше народният представител. По повод оставките в МВР и кризата в сектор сигурност, Найденов каза, че големият печеливш е Бойко Борисов, а губещи са Реформаторският блок. „Сега премиерът напълно овладя вътрешното ведомство и ще взима спокойно персонални решения. Именно за това той предложи Румяна Бъчварова за този пост. БСП няма да подкрепи оставките в МВР, както и нейната кандидатура”, обясни Ангел Найденов.

                   

          Народният представител Ангел Найденов и Борислав Гуцанов, като инициатор за изграждането на новия терминал, изразиха благодарността си към министъра на транспорта, който подписа договора за проектиране на интермодалния терминал във Варна. Гуцанов изрази надежда, че до края на 2015 година ще бъдат осигурени и парите за това. „С този акт на Ивайло Московски за първи път има приемственост в политиката на страната ни и се надявам така да се случи и с идеята ни за изграждане на втори Аспарухов мост в морската ни столица”, подчерта председателят на ГС на БСП-Варна, Борислав Гуцанов. Освен това той обясни, че общинските съветници на столетницата ще отправят няколко основни питания на следващата сесия на местния парламент. Едното е свързано със средствата, необходими за ремонт на Двореца на културата и спорта, които нарастнаха 3 пъти от първоначално заложените. „Кой носи отговорност за това? Коя е фирмата, която ще доставя оборудването? Настояваме за публичност при разходването на парите”, посочи Гуцанов. По повод ремонтите, които текат по централната градска част и улиците във Варна, той изрази същите притеснения. Според него е крайно притеснително центърът на града да се реконструира вече 2 години и никой да не знае какви средства са похарчени за това. „Чудесно е, че текат ремонти по пътищата, но не са ясни финансовите параметри, защо толкова дълго продължават реконструкциите, което неминуемо оскъпява процесите, а и не са осигурени алтернативни маршрути. Стават големи задръствания, хората се оплакват и имат право”,  каза още градският председател на БСП.