И Варна каза: „Не на войната“

Фев 11, 2015 ВАРНА Новини БСП 0 1787

 Стотици варненци казаха тази вечер „Не на войната“

 

Стотици варненци казаха тази вечер „Не на войната“. Те се събраха пред сградата на областната администрация в града по инициатива на организацията на БСП. Запалиха свещи с искане управляващите да видят, да чуят и да зачетат мнението им, че са против каквото и да е военен конфликт.


    „Как ще се почувствате, ако утре, почукат на вратата ви и кажат, че детето ви или съпругът ви трябва да отиде на война, на фронта“, попита риторично председателят на БСП - Варна Борислав Гуцанов. И получи категоричен отговор: „Няма да позволим“.


    „Нашата позиция, на БСП, на членовете на БСП – Варна е, че сме против какъвто и да е военен конфликт. Всички действия за разрешаване на проблемите, които са почти до границата на България, трябва да са на базата на диалог и мир. Ясно е, че винаги трябва да бъдем с Европа, но никога не можем да бъдем срещу Русия“, каза още Гуцанов. Той припомни как в края на 70-те години в Европа се поставя въпрос в държавите членки на НАТО да бъдат разположени ракети със среден обсег на действия. Тогава хората излизат на улиците, за да кажат, че са против. И добави: „Така сега и ние казваме, че сме против разрешаването на конфликта в Украйна с военни действия. Казваме на управляващите, че трябва да защитят българите там и да осигурят тяхната безопасност. Казваме на правителството, че искаме независима България, която защитава своите национални интереси“.


    Участниците в демонстрацията поставиха запалени свещи пред входа на областна управа и заявиха готовност отново да се съберат, за да кажат на глас, че не искат война, а мир. „В петък – 13 февруари, в 18,00 ч. отново ще бъдем тук, ще го направим и следващата седмица, защото управляващите трябва да чуят гласа на всеки един българин. Да разберат, че трябва да се върви по мирен път“.


    В демонстрацията във Варна се включиха и членове на други политически формации.