Илияна Йотова: Борим се с Румъния седалището на бъдещия Регионален консултативен съвет за рибарство да бъде във Варна

Мар 25, 2014 ВАРНА Новини БСП 0 2093

Администрациите на черноморските държави, европейските институции и евродепутатите могат да помагат, но самият процес трябва да се движи от самите рибари

"Европейската комисия одобри създаването на регионален консултативен съвет за рибарството в Черно море. Това се случи в резултат на написания от мен доклад, чиято резолюция бе приета от Европейския парламент с огромно мнозинство. Инициативата за самото учредяване на този консултативен съвет трябва да бъде на самите рибари и техните организации и трябва да включва различни браншови организации, неправителствения сектор, асоциации на потребители и други", това съобщи Илияна Йотова по време на посещението си във Варна.  Тя уточни, че администрациите на черноморските държави, европейските институции и евродепутатите могат да помагат, но самият процес трябва да се движи от самите рибари. "Мисля, че действаме навреме, но все пак е важно нашият сектор много бързо да се организира, защото възниква въпросът къде да бъде седалището на тази организация. Не е тайна, че Румъния изявява подчертано силен интерес това да бъде техният най-голям морски град Констанца, но мисля, че ние сме напълно в правото си да искаме ролята на седалище да бъде отредена на Варна", допълни българският евродепутат, член на Комисията по рибно стопанство на Европейския парламент. Според нея това ни се полага, тъй като имаме по-голям дял от черноморското рибарство от румънците, а и цялата работа дотук бе свършена от българска страна. "Важно е да отбележа, че в началото Европейската комисия отпускаше 200 хиляди евро на година за функционирането на този консултативен съвет, но успяхме да се преборим сумата да бъде увеличена с още 50 хиляди евро", каза още Илияна Йотова. Според нея този орган реално ще постави Черно море на картата на европейското рибарство и всяко решение, което засяга бранша, ще бъде съобразено с мнението на рибарите – нещо, което в този момент не се случва, тъй като ние си оставаме в сянката на Средиземно море и огромните интереси на държавите по неговото крайбрежие.

“Мандатът свършва, но остават още много недовършени въпроси. Иска ми се да продължа с конкретни инициативи за европейско законодателство за черноморското рибарство. Изглежда, че лека-полека институционалните въпроси за нашия басейн намират своя отговор, но мисля, че трябва да се направи още конкретно за аквакултурите у нас и за многогодишните планове за управление, които да заменят сега действащия изключително дискриминационен принцип на квоти за калкан и цаца с крайно негативни последствия за българските рибари”, допълни Илияна Йотова. Тя заяви, че сред въпросите, които тепърва трябва да намират своето решение стоят дискриминацията  на българските студенти и неправомерното ограничаване на достъпа до пазара на труда за нашите работници в Западна Европа, включването на България в Шенгенското споразумение и отпадането на Механизма за проверка на България. „Този воденичен камък с наблюдението по Механизма трябва да се премахне. Проявява се двоен стандарт и се спекулира с него, за да не ни допуснат до Шенген”, коментира българският евродепутат. Тя допълни, че към тези проблеми се добавя и предизвикателството на бежанската вълна по нашата граница и отбеляза, че само бързата реакция на министрите Ангел Найденов и Цветлин Йовчев е успяла да предотврати възникването на още по-големи проблеми. „Мисля, че трябва да отдадем дължимото на българското правителство и да кажем, че до януари нашата страна се справяше с бежанския поток само със собствени финансови сили. Финансовата помощ за България от Европейския съюз дойде едва след настояването на нашето правителство, при това едва в края на януари. Затова мисля, че дотогава направихме всичко, което ни беше по силите със собствени средства", каза още тя.

Йотова отбеляза, че акцентът в работата през следващия мандат на ЕП на българските и европейските социалисти ще бъде борбата с бедността. "Мисля, че това е най-голямото предизвикателство пред всички нас. Не е нормално да има толкова много държави, в които всеки втори на възраст до 29 години да е безработен. Напълно прав е нашият кандидат за председател на Европейската комисия Мартин Шулц, когато казва, че рискуваме да имаме още едно изгубено поколение. Така че трябва да се излезе от безпътицата, в която десницата днес оставя Европа и от която България достатъчно пострада при управлението на ГЕРБ", каза тя и допълни, че днес социалистите за първи път от десет години имат шанс да оглавят Европа и да направят кардинален поврат в политиката, водена до този момент от дясното мнозинство навсякъде в европейските институции.

"Мисля, че трябва да се мобилизира българският бизнес и да му се помогне с информация какви възможности ще има за него. Най-важното сега е да се създават работни места и трябва да се използва всяка възможност за използване на евросредства", отбеляза българският евродепутат. Тя допълни, че в тази връзка постоянно обикаля различните региони на България с местните депутати от Народното събрание и местните организации на БСП. Днес Йотова организира и представи с помощта на експерти от Министерството на икономиката и енергетиката актуална информация за изпълнението на оперативна програма "Конкурентоспособност" 2007-2013 г. , както и предстоящите възможности за финансиране на предприятия по линия на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", за периода 2014-2020 г. Презентацията бе с фокус на варненския бизнес и бе съобщено, че до момента той има 181 сключени договора за финансиране на обща стойност 62, 2 млн. лв. От тях успешно са изпълнени 85 проекта, към които ефективно са изплатени  над 28 млн. лева . "Мисля, че вече си извадихме поуките от първите ни години като член на ЕС и вече работим много по-уверено и, което е по-важно – по-ефективно с европейските средства. Смятам за много правилна стъпка това, че процедурите за разглеждане и одобрение на проекти са опростени и процесите за извършване на плащания са ускорени. Мисля, че една от най-добрите новини е, че бюджетът на ОП "Конкурентоспособност» е с близо 300 милиона евро повече за новия програмен период до 2020 г.", отбеляза Илияна Йотова.