Борислав Гуцанов: БСП ще бъде първа политическа сила на евроизборите

Янр 22, 2014 ВАРНА Новини БСП 0 1675

Сигурен съм какъв ще бъде резултатът на предстоящите евроизбори

Сигурен съм какъв ще бъде резултатът на предстоящите евроизбори.  Нямам съмнение в това, че ние ще бъдем първа политическа сила. Това заяви в изказването си пред заседанието на градската конференция във Варна народният представител от ПГ на КБ Борислав Гуцанов. Той е категоричен, че процесите, които се случват в БСП по-скоро ще изиграят мобилизираща, а не разединяваща роля за партията.

„Коя друга партия е на 120 години и върви към своя 130 – ти рожден ден. През тези 25 години на съвременна политическа история на България, колко бяха анализаторите, наблюдателите, лидерите на други политически партии, които предвещаваха разцепването на БСП. Коментираха, че тези или онези са последните избори за БСП. Нещо от това да се е случило? Единствената политическа партия, която остана стабилна в обществото, в политиката, в управлението и държавата е БСП“, каза още Гуцанов. Според него за първи път от много години има реален шанс левицата да победи и в европейски план. По думите му кандидатурата на Мартин Шулц за председател на ЕК и поста председател на ПЕС, който се заема от Сергей Станишев, отварят нови възможности не само за развитието на ЕС, но и за България.

„Тези избори са важни и затова се учудвам, че изградени държавници и политици, постъпват по този начин. Не мога да не си помисля, че има и друга задкулисна цел. Дано да не съм прав. Но това не помага ли пряко на нашия основен опонент - политическа партия ГЕРБ“, попита народният представител. Той припомни, че  основната задача на БСП на парламентарните избори през 2013 г. беше отстраняването на ГЕРБ от властта, за да се възстанови държавността. Сега, според Гуцанов, остава втората част от задачата, а именно – възможността ГЕРБ да се върнат във властта да стане безвъзвратна. Според депутата в публичното пространство и в дискусиите се отделя много внимание на АБВ и на вътрешно партийните проблеми. „Това ли е важният въпрос? За нас – да, защото ни вълнува и защото ни боли. Не е ли обаче по-важен въпросът за икономиката на държавата? Не е ли важно да се коментира, че може с една крачка напред или с много малки стъпки, но кабинета „Орешарски” направи възможно намаляването цената на електричеството, по – добре ли щеше да бъде 40% нагоре, както се говореше в предходното правителство? Може да е с малко, но пенсиите са размразени, вдигнаха се заплати, помощи“, заяви Гуцанов.

Според председателя на Градския съвет на БСП – Варна доц. Лидия Петкова, победата на предстоящия евровот ще покаже, че БСП не е разединена и никога не е спирала да бъде кауза за всички нейни членове и симпатизанти. „Ние не сме просто членове на една структура, ние сме жив организъм, който понякога боледува, но бързо се съвзема и работи в синхрон. Това трябва да покажем през следващите месеци до вота. Да покажем, че сме по-силни и обединени от всякога досега. Защото освен всичко друго тези избори  ще покажат на партньорите ни в Европа, на света, че България има устойчиво правителство, че манипулациите на политическите ни опоненти са изчерпани от съдържание и народът ни вярва и стои плътно зад своето правителство”, заяви тя пред делегатите и гостите на конференцията.

Градската конференция на БСП гласува номинациите за евродепутати, излъчени от районните заседания. В списъка са общо 23 души.