Борислав Гуцанов: За БСП най-важни са доходите, затова веднага трябва да наложим таван на цените

Мар 08, 2023 Новини БСП в медиите 0 1398

Държим да има мир и да запазим семейните ценности

„Най-важното за БСП са доходите на хората. За да си отговорим на въпроса защо имаме такава инфлация, трябва да видим откъде идва тя - “Зелената сделка“, войната в Украйна и неразумните решения, вземани от страна на България и налагането на санкции на Русия.“ Това заяви водачът на листите на “БСП за България“ във Варна и Търговище Борислав Гуцанов в ефира на Нова телевизия.

По думите му, след поредицата от избори, последствията са видими и е време да се стигне до нормалност в държавата. „БСП сме доказали, че можем да управляваме държавата. За нас на първо място са доходите на хората, а на второ - държавата да не бъде въвлечена във военния конфликт. Едно от първите ни действия ще бъде с решение на Народното събрание да бъде забранено изпращането на оръжия“, обясни той и допълни, че на следващо място приоритет на левицата е продължаване на социалната програма и запазване на семейните ценности.

Според социалиста е пределно ясно, че в момента има спекулативни цени. „Затова от БСП, като краткосрочна мярка, предлагаме таван на цените на някои хранителни стоки. Трябва да има и таван на надценката. Преди година, когато въведохме такъв таван за електроенергията, пак бяхме обвинявани, но се оказахме прави. Нещо повече, станахме първи в Европа по развитие на икономиката“, припомни той и допълни, че таванът на цените на най-необходимите стоки е проработил във всички европейски страни, които са го въвели.

Като средносрочна мярка Гуцанов посочи създаването на друг вид борса - държавна борса или публично-частно партньорство, тъй като това ще натисне цените надолу.

Като основен причинител на инфлацията социалистът определи енергоизточниците. „Как да се намали инфлацията, когато купуваме газ 4 пъти по-скъпа, отколкото можем да я вземем? Как да стане, когато тръгваме да действаме по този безумен начин с атомните електроцентрали, или когато се налага санкция след санкция срещу Русия?“, попита той и добави като аргумент даването на оръжия за Украйна.

На финала социалистът заяви: „Ние ще бъдем диалогични, тъй като ключът е диалог между партиите, между цивилизациите и между страните“, заключи Гуцанов.