Борислав Гуцанов: ПП, ДБ и ГЕРБ са коалиция на войната

Мар 08, 2023 Новини БСП в медиите 0 1372

Голямата мисия на БСП в момента е да не влезем във военния конфликт и да вдигнем доходите на хората

„БСП винаги е готова за избори. Знаем как да отстояваме националните интереси на България и как да защитаваме свободата и развитието на всяко едно българско семейство.“ Това заяви водачът на листите на “БСП за България“ във Варна и Търговище Борислав Гуцанов.

В ефира на БСТВ той обясни, че за тези избори партията е в много добра кондиция. „Безспорно на терен най-видимото политическо пространство е на БСП. Структурите ни са обединени и готови за сериозна предизборна кампания“, категоричен е той.

Според Гуцанов мисията на БСП е да опази мира и я обвърза с очертаващата се “коалиция на войната“ между ПП, ДБ и ГЕРБ. „Те могат да ни вкара във военния конфликт. Тази война не е между Русия и Украйна, а война на територията на Украйна, между Русия и САЩ“, посочи той.

По думите му историята не трябва да се забравя. „Днес е взето решение на комисия в СОС за премахване на Паметника на Съветската армия. Това не е ли част от една много масова акция България да забрави своите отношения с Русия и младото ни поколение да не знае историята?“, попита той и даде пример с проблемите около честването 3 март.

„За мен опасностите в момента са две и българското общество много добре ги осъзнава“, заяви социалистът и обясни: „Едната е “коалицията на войната“ и втората – доходите на хората. Затова ще направим всичко възможно те да бъдат повишени по начина, по който го правехме през тези кратки парламента. Както направихме всичко възможно учебниците до 12-ти клас да бъдат безплатни, да вдигнем пенсиите с 39%, да направим ваучерите за работниците от 80 на 200 лева, помощ за първо и второ дете, безплатни детски градини и ясли“, припомни той.

Според Гуцанов това, което трябва да бъде направено в момента, е да се наложи таван цените на основните хранителни стоки, а след това да се овладее и инфлацията. „Причините за нея са “Зелената сделка“ и енергийните ресурси след войната. Не е нормално Народното събрание да гласува 7-и и 8-и блок на АЕЦ “Козлодуй“ по една американска технология на “Уестингхаус“, която я няма никъде по света. Ние опитна площадка ли сме?“, попита възмутено Гуцанов и допълни, че това ще струва около 30 млрд. долара, а в същото време “Белене“ може да бъде построена за по-малко от 10 млрд. „БСП иска да защити националния интерес на България“, каза още той.

В предаването “Актуално от деня“ социалистът обясни защо слоганът на БСП е “Да! Можем“: „Ние показахме, че можем да овладеем цената на тока. Вдигнахме пенсиите за 6 месеца повече, отколкото ГЕРБ за 12 години. Направихме учебниците до 12-ти клас и детските градини безплатни. БСП е тази партия, която в миналото успя да изгради една съвременна България и аз се надявам хората да си спомнят това, като отидат до урните.“

По отношение на новата коалиция “Левицата!“ Гуцанов заяви: „Понякога е по-добре да си по-скромен и да не забравяш откъде си тръгнал. Ако те наистина са социалисти, мислят за лявата идея и за България, няма да правят това, което правят в момента“, смята социалистът.

Като водач на листите във Варна и Търговище Гуцанов обясни, че иска да върне красотата и икономиката на тези градове.

На финала кандидатът за народен представител посочи защо хората трябва да гласуват за БСП: „Ние имаме голямата мисия в момента – да не влезем във военния конфликт и да вдигнем доходите на хората. Трябва да направим така, че хората да се  чувстват сигурни и уверени в страната ни“, заключи той.