Борислав Гуцанов, БСП: Общинската икономика във Варна е затънала не до гуша, а вече диша с шнорхел!

Свлачището край Трифон Зарезан е изоставено от години, а заради безхаберието на институциите в града и държавата няма и път до Златни пясъци

„Безотговорно е две десетилетия свлачището край Трифон Зарезан да е изоставено и общината и държавата да не полагат елементарни грижи да го  възстановят." Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и председател на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов в предаването "Позиция" по радио "Варна".

„Припомням ви, че в миналото свлачище имаше и край "Кабакум" и то беше значително по-трудно за оправяне. Въпреки това, по времето на мандата ми като председател на общинския съвет с помощта на министър Асен Гагаузов се справихме с него. Сега сме свидетели на абсолютно безхаберие", добави социалистът.

Гуцанов призова да взимаме пример от съседите си и спомена Румъния, която е кандидадствала и е спечелила средства по програмите от Европейския съюз за укрепване на брега и предотвратяване на ерозията край Констанца. „Само за там бяха дадени 841 милиона евро, от които 602 милиона са европейско финансиране. Какво правим ние? Абсолютно нищо", допълни той.

По думите му общинската икономика във Варна е затънала не до гуша, а вече диша с шнорхел! „И смятам, че това е безобразие и престъпление към  жителите на нашия град. Това свлачище би могло да бъде преодоляно като проблем чрез премостване за около 30 милиона лева. Вместо това общината тегли заем за 150 милиона и ги дава за оправяне на улици за проект, който не е структуроопределящ за туризма и бъдещето на града", категоричен бе Гуцанов относно безобразията на месните управляващи във Варна и припомни, че заради същото това безхаберие е паднал фара на Галата и там също са се активирали свлачищни процеси.

„Още от 2012-2014 година се знае, че Българското Черноморие е на път да изгуби голяма част от своите плажове. Според данни на Областна администрация – Варна само на плажа в кв. Аспарухово в рамките на една година са загубени около 50 дка от пясъчната ивица", добави председателят на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения.

В заключение Борислав Гуцанов засегна и темата за предстоящата актуализация на бюджета на държавата. „Казах, че съм оптимист, защото не вярвам, че заради партиен егоизъм и тесногръдие някой би лишил българските граждани от подкрепата, от която имат отчаяна нужда. И не математическия сбор на гласове е важен, а съвестта и моралът на всеки един депутат. Само така ще се увеличат с 20 % пенсиите на 2 100 000 пенсионери, ще се вдигне необлагаемият минимум за младите семейства на 6000 на месец, ще влязат в сила и антикризисните мерки на държавата", довърши той, изразявайки надежда, че на 27 юни актуализацията на бюджета ще е факт, защото светът не се върти около една партия и важни са именно хората.