Социалистите във Варна: Не на оръжията и военната помощ за Украйна

28.04.2022 г.

“Не на оръжията и военната помощ за Украйна!“ Това е категоричната позиция на организацията на БСП в район „Одесос“ във Варна. Социалистите застанаха категорично зад председателя на БСП Корнелия Нинова, която аргументирано обяви, че стратегическите решения, касаещи националната ни сигурност, се взимат в София, а не след пътувания до Киев. 

Становището за предоставяне единствено на хуманитарна помощ за Украйна и в никакъв случай на оръжия и боеприпаси за първи път от години обедини всички в БСП и партията никога не е била по-единна. 

„Недопустимо е България да бъде въвлечена във военен конфликт. Особено в такъв, в който жертвите ще са братя славяни“, заяви пред събранието във Варна депутатът от левицата и председател на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов.

Около тази позиция се обединиха Националният съвет на партията, Изпълнителното бюро и групата на коалиция „БСП за България“ в българския парламент. Тя бе нееднократно повторена и от трибуната на Народното събрание.

„БСП ще подкрепи всички стъпки, които биха запазили неутралитета на страната ни и биха довели до мир, а не до разгаряне на войната. Защото, ако за Португалия и Испания тя е на хиляди километри, за нас е буквално зад ъгъла. И тази позиция няма да се промени, независимо чий външен министър се опитва да окаже влияние върху решенията на българските депутати и министри“, каза още Гуцанов. 

Според него все още не е късно да се вземе правилното решение. „От него ще зависи не само мирът, но и икономиката на страната ни, социалният живот и бъдещето на децата ни. Само ще припомня, че от газа, който използва Италия, само 8% е руски, то в България този процент е над 90“, добави той. 

Събранието на социалистите в „Одесос“ застана зад становището на Корнелия Нинова и излезе с призив към левите политици да бъдат единни в посланията си. Само така БСП ще продължи да бъде гласът на разума в политиката, категорични са от актива на районната организация в „Одесос“.