Групата на БСП няма да подкрепи бюджета на Варна за 2022

Социалистите ще настояват: Зелена зона, само след изграждането на буферни и многоетажни паркинги

Градският съвет на БСП даде мандат на представителите си в ОбС - Варна да гласуват “против” бюджета на Варна за 2022 г. “Не става дума просто за политическа позиция, а за фундаментално несъгласие с финансовите разчети на администрацията на кмета Иван Портних”, коментира след заседанието на ГС на БСП народният представител Борислав Гуцанов. Според него в бюджета на Варна липсват идеи за дългосрочно развитие на града. Теглят се заеми за решаване на текущи проблеми, вместо да се мисли за перспективни проекти, които ще донесат добавена стойност в следващите години. 

В последните 10 години във Варна има две основни тенденции. Едната е намаляване на населението и икономическите показатели на града в резултат на престъпно лошото управление на ГЕРБ. Втората е непрекъснато увеличение на бюджета, който от 200 млн. лева преди 10 години, когато Варна се радваше на признанието за най-добър град за живеене в страната, сега е близо 650 млн. лв., а градът никога не е бил по-разбит, мръсен и неприветлив. На този фон общинската администрация се кани да тегли и заем от близо 150 млн. лева и то не за ключови за развитието на Варна проекти, а за текущи разходи като инфраструктурни проекти, за които има посочени крайни суми, но не и подробни разбивки за тях, коментираха членовете на ГС на БСП.

БСП призовава ОбС - Варна да не подкрепя кметската администрация в гласуването на бюджета и кредита преди да бъдат публично изяснени няколко въпроса, които започват с:

Къде са парите…

Къде са парите, събрани от гражданите и гостите на града от синята зона?

Къде са парите от зимната поддръжка, които всяка година се залагат, но в последните 3-4 сняг във Варна не е имало?

Къде са парите от излишъка в сметката за сметосъбиране?

“Не е морално да се теглят 12,2 млн. лв. целево за създаване на зелена зона, без да е ясно къде са патите от синята, които по наши много общи изчисления са минимум 20 млн. лева годишно”, коментира Борислав Гуцанов.

Групата на БСП ще настоява зоните за платено паркиране в града да се разширяват само, ако преди това бъдат изградени буферни паркинги и удобна транспортната схема, която да улеснява хората, които ги използват, за достъп до централните части на града. С обещанието за такива паркинги кметът Портних спечели един от мандатите си, но те дори вече не фигурират дори в дългосрочните намерения на администрацията, коментираха членовете на Градския съвет на БСП.