БСП ще предложи пътя в „Добрева чешма" да се финансира целево от бюджета

Тегленето на заем само ще удължи процедурата, смятат съветниците на левицата

Общинските съветници от БСП-Варна и временно изпълняващият длъжността председател на левицата в  града Павел Раличков поеха ангажимент пред жителите на СО „ Добрева чешма" да направят предложение средствата, предвидени за ремонт на улиците „Зевс" и „Орфей", за които има вече готово проектиране, да бъдат заделени от приходите в бюджета за 2022 г. 

Близо 3,1 млн. лева са за асфалтирането на двата пътни участъка. Само залагането им в бюджета на Варна гарантира започване на ремонта още тази година, смятат общинските съветници. 

Двете улици са част от програмата на община Варна за пътни ремонти в район „Приморски" на обща стойност близо 30 млн. лева, които администрацията е решила да осигури чрез заем.

Принципната позиция на БСП е, че е недопустимо да се теглят заеми година и половина преди края на управленския мандат и то в порядъка на 150 млн. лева, които ще останат в наследство на следващото управление на града.

Според Огнян Къчев и Димитър Чутурков, които се срещнаха с живеещи в "Добрева чешма", приходите от синята зона, както и в резервите от зимното поддържане и такса „смет", могат да осигурят нужните 3,1 млн. лева за двете улици в СО „Добрева чешма". Само, ако средствата бъдат заложени директно в бюджета, може да гарантира, че стартът на реализация на проектите, може да се даде още тази година, категорични са общинските съветници от БСП.

На срещата с гражданите те  поеха ангажимент и да поставят пред администрацията на кмета Иван Портних проблемите с транспорта и сметосъбирането в селищното образование.