Борислав Гуцанов: БСП няма да подкрепи бюджета на Варна

Социалистите смятат за недопустимо тегленето на 150 млн. лева заем преди местните избори догодина

„Групата на БСП в Общински съвет – Варна няма да подкрепи бюджета на общината за 2022 г. в този му вид и категорично се противопоставя на плановете на кмета Иван Портних за теглене на заем от близо 150 млн. лева година и половина преди местните избори. “ Това заяви днес във Варна депутатът от БСП и председател на Парламентарната комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов. Той е категоричен, че бюджетът на града, въпреки внушителния си размер от близо 650 млн. лева, не предвижда никакво развитие на града, за да получи подкрепата на левицата.

„Не може днес, когато Варна е нито по-голяма, нито населението ѝ е повече, да има бюджет 3 пъти по-голям от този преди 10 години и в него да няма нищо друго освен заплати и кърпене на дупки“, коментира народният представител на пресконференция във Варна. Според него е недопустимо и да се искат кредити за дейност като разширяване на платената зона за париране при условие, че от „синя зона“ във Варна се акумулират над 20 млн. лева годишно. „Къде са тези пари, че се налага да се теглят още 12 млн. лева?“, попита Гуцанов.

Според общинския съветник от БСП Димитър Чутурков разширяването на платената зона само ще задълбочи противопоставянето на жителите на града. Според него и готвеното удължаване на платеното време за паркиране, включително и въвеждането му в събота и неделя, ще затрудни хората от крайните квартали, без да им предлага реална алтернатива за придвижване. „Имаме градски транспорт, който е неадекватен на обществените потребности, особено през лятото, а в града няма нито един буферен или друг паркинг, който да поеме автомобилите извън платените паркоместа по улиците“, подчерта той. Според проучване, цитирано от него, 42% е средният недостиг на паркоместа във Варна. Най-много – 68%, той е в район „Одесос“, следван от „Аспарухово“ и „Приморски“ – с 40% и „Младост“ – 30%.

Предложението на БСП е част от средствата, предвидени за разширяване на синята зона в зелена, да бъдат инвестирани в изграждането на многоетажни подземни и надземни паркинги първо в районите с най-голям недостиг на паркоместа и най-голям наплив на хора от други райони.

Какви са останалите проблеми на варненци, които не са намерили отражение в проекто-бюджета на Варна, БСП смята да проучи в следващия месец със срещи „на място“ в отделните райони, оповести изпълняващият дейността председател на БСП във Варна Павел Раличков. Той обеща предложенията на хората да намерят място при обсъждането на бюджета в специализираните комисии в Общинския съвет.

Добрите новини за Варна са, че до края на годината има всички шансове да бъде издадено разрешително за строеж и да се стартира концесионна процедура за бъдещия, дълбоководен интермодален терминал – под кв. „Максуда“, съобщи Борислав Гуцанов. Съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството се ускоряват и екооценките и проектирането на АМ „Черно море“, развита в коридор „Север – Юг“ и свързваща мегаполиса Истанбул с Бургас, Варна и Констанца.

„Важно е да има големи проекти за града и развитие на икономиката“, за да се оттласнем от 9-годишния застой под управлението на ГЕРБ в морската столица“, подчерта народният представител от левицата.