Социалисти от Варна направиха дарение за деца с увреждания

Младежката организация на БСП и депутатът Борислав Гуцанов предоставиха система за странично позициониране 

Младежката организация на БСП във Варна направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип в с. Тополи, къща С, която е част от Комплекс за социални услуги за деца и младежи. С финансовата подкрепа на председателя на парламентарната комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов е закупена Универсална система за странично позициониране. Тя е крайно необходима за три от 11-те деца от 3 до 13 години, настанени в центъра.

„Благодарение на този уред на невралгично увредените деца ще може да се сменя позицията на тялото и главата, ще бъде възможно подпомагането на терапевтите в допълнителните занимания с тях“, коментираха специалистите от Центъра.

Използването на системата подобрява контрола на главата, координацията и функцията на ръцете, дава допълнителни възможности за позициониране на детето.

Капацитетът на Центъра за настаняване от семеен тип – с. Тополи е 14 места. Към настоящия момент има настанени 11 деца на възраст от 3 до 13 г. За тях се грижат екип от детегледачи, помощник-възпитател, психолог, медицинска сестра и ръководител. Децата посещават социални услуги в общността – детски градини, дневни центрове, училища, в зависимост от техните потребности. През свободното време за децата се организират различни мероприятия в Центъра и извън него – празнуване на рождени дни, посещения на зоологическа градина, делфинариум, детски кът и т.н.

​Настанените деца са с множество увреждания в различна степен, диагнозите са ДЦП, аутизъм, епилепсия и различна степен на умствена изостаналост. Голяма част от тях се нуждаят от специализирани столове и различни уреди за рехабилитация. 

От Комплекса за социални услуги за деца и младежи изказаха искрена благодарност на младежката организация на БСП и на народния представител Борислав Гуцанов за осигуряването на уреда, който е от изключителна важност за нормалното функциониране на децата в ЦНСТ.