Борислав Гуцанов: Днес трябва да изберем: или се движим напред, или оставаме в миналото

Фев 19, 2022 ВАРНА Новини БСП 0 1254

19.02.2022

“Светът се променя и, ако ние не осъзнаем, че 21 век е векът на високите технологии и транспортните коридори, рискуваме да останем застинали някъде в миналото без шанс да вървим напред. В момента България има последна възможност да стане част от световния път на товарите. Повече такъв няма да има“, заяви днес в предаването „Позиция“ на Радио Варна председателят на парламентарната комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов. Според него е пределно ясно какво трябва да се направи, но не се правят крачки в правилната посока. „Ако преди 15 години бяхме изградили новото товарно пристанище под „Максуда“ щяхме да сме на светлинни години от мястото, където сме в момента. Имаше инвеститори, можеше да се изгражда и с пари на държавата, но нищо не е направено и ние още се чудим искаме ли го или не. С изтеклите 7,8 млрд. лева по ин хаус-процедури щяхме да построим поне три терминала и товарите от Далечния Изток сега да минават през България. Ако продължим да се чудим Констанца ще ни вземе и тях“, категоричен е Гуцанов. Според него, в момента в Румъния има напрежение по отношение на китайските инвестиции и това е единствения ни шанс Варна да стане основно пристанище за тези стоки. Той смята, че сега е моментът българската държава да построи терминалите във Варна и Русе, да се удвои и ускори жп линията Варна – Русе,да се построи транспортен коридор север – юг от Истанбул през Бургас и Варна до Констанца и България да се превърне в транзитна територия за товарите от Далечния Изток към Западна Европа.

„В тази връзка е много важно да привлечем през нашата страна товарите, които вървят по това направление през пристанище Солун, което беше взето от Китай. Те ще преминават или през Македония и Сърбия или през нашите южна и северозападна граница към Западна Европа. И това решение трябва да се вземе сега, казва председателят на транспортната комисия в 47-то Народно събрание.

„Аз се надявам, че на експертната среща в Министерството на транспорта и съобщенията в средата на март, когато ще бъдат обсъдени в детайли основните елементи от стратегията за развитие на водния транспорт, ще стигнем до най-добрия за страната ни вариант и с ускорени темпове ще започнем изграждането на инфраструктурата, която ще ни осигури достойно място на световната транспортна карта“, заяви Гуцанов в ефира на БНР.