Борислав Гуцанов: Варна може да съчетае „Галатапорт“ на Истанбул и товарното пристанище в Констанца

Нужни са само политическа воля и смелост за мащабни проекти

„Докато ние 14 години се чудим какво да правим с крайбрежната си зона, Турция  инвестира 2 млрд. долара и построи истински квартал на културата, изкуствата, пазаруването и гастрономията“, написа в пост в страницата си във Фейсбук депутатът от групата на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Варненецът има предвид най-новата придобивка на мегаполиса Истанбул – крайбрежната 1,2 – километрова зона „Галатапорт“, която е амбиция да стане най-луксозното пристанище в света, атрактивна арт и шопинг дестинация с годишен търговски оборот от над 1 млрд. долара и 5000 работни места. Проектът е реализиран след 4 години упорита работа с активна държавна подкрепа.

„Турция е поредната съседна страна след Румъния и нейният товарен мегапорт Констанца, която ни показа, че няма невъзможни неща при наличие на политическа воля и правилно инвестирани държавни средства. Това, за което от години говоря за Варна и нейната крайбрежна зона – международен конкурс, Аквариум, многофункционална зала, места за отдих, изкуство и развлечения“, казва в поста си Гуцанов. „Дори и да не постигнем мащабите на Истанбул, Варна може да бъде най-атрактивната дестинация за пасажерските кораби в Черно море по коридора „Север – юг“ от Истанбул до Констанца“, смята варненският депутат. Според него са необходими само политическа воля и визия за дългосрочното развитие на страната ни, гъвкава финансова политика и смелост за мащабни проекти.

„Варна направи малки крачки, но стигна само до скара – бира и автомивка с паркинг. Мисля, че можем много повече. Вярвам, че управлението на страната, което се структурира в момента, ще работи не само за потушаване на кризи, а ще заложи стратегии за развитие с по-далечен хоризонт за акумулиране на средства в бюджета на града и държавата. Аз ще работя за това в новото 47-о Народно събрание“, категоричен е Борислав Гуцанов.