Летният сезон е под въпрос, но може да бъде спасен с конректни бързи стъпки

Мар 26, 2021 ВАРНА Новини Избори 0 457

26.03.2021

Представители на туристическия и хотелиерския бранш се срещнаха с водача на листата на БСП Варна Борислав Гуцанов  и алармираха за рискове преди сезона

 „Настояваме държавата да поеме разходите за PCR тестове на пристигащите у нас чуждестранни туристи, като антикризисна мярка в наша подкрепа.“, около това се обединиха представителите на туристическия и хотелиерския бранш по време на среща с водача на листата на Коалция „БСП за България“ Борислав Гуцанов и третия в листата Павел Раличков. В бранша са притеснени за бъдещето на летния сезон, който трябва да започне на1-ви май, но според тях рискът от провал е прекалено голям. „При нас, по Северното Черноморие, традиционно по Великденските празници почиват хиляди румънци. Ако към ваканцията си добавят и разходи за PCR тест, вероятността да се откажат да дойдат у нас, е огромна. Това, от своя страна, ще доведе до допълнителни загуби за туризма и заетите в него“, подчерта Борислав Гуцанов. Представителите на бранша обаче заявиха, че са изпратили писмо до ресорния министър, но отговор все още няма, а вече получават молби за анулиране на резервации.

„Искаме също незабавно да бъде издадена заповед за „зелените коридори“ и те да бъдат въведени на 28 април, за да не бъде провален сезон 2021.“, призова Павлин Косев – председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Освен отлив на румънски туристи, сериозен проблем има и с руските. Борислав Гуцанов пое ангажимент да бъде задвижен процесът по издаване на електронни визи, каквито искат от браншна. „Гърция и Испания намират начин да привличат руските туристи, а ние ги изпускаме. Консулските служби не издават визи, отливът е явен и трябва да си върнем руските туристи, които са основен източник на приходи в туризма“, каза още Гуцанов. Общонационалната реклама на туризма в България също трябва да е част от стратегията за съживяване на туризма, а не постоянно да гледаме реклами на съседните ни дестинации – около това се обединиха представителите на бранша и кандидатите за депутати.

Водачът на листата на БСП Варна припомни, че в програмата е заложено прекратяване отдаването на концесия на плажовете пред хотелите, където собствениците са направили инвестиции за милиони, а след това са принудени да плащат огромни суми за плажа пред хотелите, което понякога граничи с рекет. От бранша пък поискаха подобни срещи да станат редовни

  „За да обърне някой сериозно внимание на българския туризъм и да има реална подкрепа в решаването на проблемите, бихме желали представител на БСП-Варна в следващото НС да бъде част от нашите ежемесечни бизнес-закуски. По този начин той ще съдейства за възраждане на българския туризъм“.

За проблеми с кадрите алармира председателят на Туристическата камара във Варна - Илин Димитров.

„ Ангажирам се лично, като варненец, България отново да стане привлекателна туристическа дестинация“, каза Борислав Гуцанов и припомни, че в програмата са заложени още инвестиции и промяна на кадровата политика в сектора, създаване на Единна туристическа организация, ваучери за съживяване на вътрешния туризъм и още много мерки за съживяване на един от най-важните за Варна сектори.