Гуцанов: Авариралият водопровод е национална катастрофа, а оправданията за това – несериозни и лековати

02.06.2020 г.

„Ние сме Парламентарна Република и именно Народното събрание и общинските съвети са тези, които трябва да решават какво да се случва на национално и местно ниво, както и да се взимат бързи и адекватни решения. Къде са общинските съветници на Варна, къде е кметът и администрацията и защо мълчаха 10 месеца за аварариралия водопровод? Аз не знам в близката история на града ни да има подобна ситуация и подобен скандал. Тази криза е съпоставима със ситуация в Перник“. Това коментира лидерът на ГС на БСП Борислав Гуцанов в предаването „Позиция” на радио „Варна“.  Той подчерта, че първо трябва да се потърси източникът на аварията, като уточни, че оправданието,че е причинена от кораб, е твърде лековато. Гуцанов изрази учудване, че близо година след възникване на проблема, липсва адекватна реакция и информация до жителите на морския град.  „Преди няколко месеца поискахме извънредна сесия на Общинския съвет за актуализация на бюджета, а сега настояваме той да се събере и да разисква и казуса със скъсания водопровод във варненското езеро. Този, за мен национален въпрос, трябва да се решава в пленарната зала“, коментира още лидерът на БСП-Варна. Той допълни, че няма как общинската администрация да не разполага с документация за съоръжението. „Бил съм председател на местния парламент и съм напълно наясно с всички държавни и местни комисии, които приемат обектите. Всяка една от тях слага своя подпис и е абсурд Общината да не се разполага с документация за толкова скъпо, стратегически важно съоръжение, което се полага под морското дъно. С което пък отваряме темата дали проектът е изпълнен както трябва. За подобни обекти, самото проектиране е достатъчно сложно, с огромни надзорни компании и съм убеден, че е трябвало да бъде изпълнен с определени метри под морското дъно. Дали е направено така или не е, експертизата трябва да се произнесе. Но не да се замаже, каквито основателни подозрения имам“, каза още Борислав Гуцанов и попита риторично какво още трябва да се случи във Варна, за да обърне някой внимание,че в града има много сериозни проблеми.

Той коментира и икономическите мерки на местно и национално ниво, които бяха предприети заради извънредното положение в страната: „Те бяха трърде неадекватни. Бяха дадени едни телевизионни пари, без да стане ясно откъде идват и къде се насочват средствата." И даде пример с мярка 60/40, по която можеха да кандидатстват фирми. „Заявените, забележете, не усвоените средства, бяха само 53 милиона лева до миналата седмица - около 7 000 фирми, които представляват около 2% от предприятията в България. Това ли е прехвалената мярка на ГЕРБ? А премиерът Бойко Борисов се хвалеше, че е отпуснал 1 милиард лева. Къде са останалите пари? 1,5 милиарда влязоха средства от ЕК, а тези средства къде са?"- попита Гуцанов. Той обясни, че за да бъде една мярка успешна, усвоените средства трябва да са минимум 30-35%. „Интересна е ситуацията и с промяната на ДДС. Няма нищо страшно и лошо в това да се промени ставката на ДДС на различни стоки и услуги. Безспорно ресторантьорството и хотелиерството са едни от най-засегнатите сектори, но не трябва да забравяме, че над 40 % от данъчните приходи на държавата идват именно от ДДС и когато се правят промени, те трябва да имат задълбочен анализ и да се гледа в цялост данъчната политика. Смятам, че е дошло времето, когато трябва да се   разглеждат данъците в държавата. Мисля, че плоският данък е изиграл своята роля и трябва да се премине към по-справедлива данъчна система и като цяло държавнически да се гледа на данъците“, каза още Борислав Гуцанов.

В отговор на въпрос, той коментира и предстоящия пряк избор за председател на социалистите, като подчерта, че за да бъде БСП припозната като алтернатива, тя трябва да открои своята идейна идентичност, да говори за бъдещото развитие на страната, нова данъчна политика, развитие на икономиката, социалната сфера, образованието и здравеопазването „Ако гледаме само вътре в себе си и вътрешно-партийните проблеми, няма кой да ни обърне внимание. Надявам се кандидатите за лидер на партията да осъзнаят това и да има дискусия“, допълни Гуцанов. И прогнозира, че след пандемията има сериозна опасност България да изпадне в сериозна икономическа криза и в тази ситуация да се проведат следващите парламентарни избори.