Анелия Клисарова: Варна заслужава детска болница

Окт 21, 2019 ВАРНА Новини Избори 0 1712

21.10.2019 г.

„Докато болниците са търговски дружества, те ще бъдат подчинени единствено на печалбата. Това е голям недостатък на системата и нито министърът, нито друг, може да повиши заплатите на медицинските лица, работещи там. Заплатите им зависят единствено от това дали лечебното заведение е на печалба. А основните доходи на тези заведения са от Националната здравоосигурителна каса, която е финансирана от нашите здравни вноски – тоест от нас. Къде тук е държавата и общината?!“, попита реторично проф. д-р Анелия Клисарова, кандидат за кмет на Варна от БСП, на среща с лекари, здравни работници и граждани в поликлиниката във варненския район „Вл. Варненчик“ . Срещата бе инициирана от кандидат-кмета за района от БСП - Десислава Калоянова, а проф. Клисарова бе с екипа си от кандидати за общински съветници – Димитър Чутурков, д-р Десислав Тасков, Антон Андреев, Веселина Влайкова и финансовият експерт Константин Генчев.

„За мен поликлиниката във Владиславово е от едно от централните места в района, а вие, освен, че оказвате медицинска помощ на целия квартал, сте и хора, които работят и живеят тук. Знаете най-добре как искате да изглежда този район. Затова избрахме да се видим с вас на това място“, каза в началото на срещата Десислава Калоянова.  „Няма друга държава по света, в която болниците са търговски дружества“, посочи д-р Тасков. Той уточни, че Националната здравноосигурителна каса не е финансирана от държавата, а от здравните ни вноски и говори за проблемите, с които се сблъскват здравните специалисти в града.

По време на срещата бе коментирана "Визията за Варна" на БСП по отношение на най-належащите за решаване проблеми в здравеопазването в града. Проф. Клисарова отново наблегна на необходимостта от детска болница. „Варна заслужава детска болница. Трябва да обърнем внимание на детското и майчиното здравеопазване. Въпреки добрите ни детски лекари, в града няма спешни детски легла. Трябва да се направи втори Спешен център в Аспарухово, който да обслужва всички от другата страна на Аспарухов мост“, каза още кандидата за варненски кмет от левицата. Тя говори и за проблемите със заплащането на лекари и сестри, за фелдшерите, за неотложната помощ и за липсата на лекари в училищата и детските градини.

За успешен туризъм в общината трябва да има експерти в сферата, а не политически назначения

„За да има успешен туризъм в общината, трябва да работят експерти в тази сфера, а не да се разчита на политически назначения. Кметът да е наясно, че властта не е в него, а е в хората. Да се отчита пред тях и да слуша внимателно какво му казват. Няма човек, който да разбира от всичко. Затова смятам да работя със съвети по отделните направления, които да са изградени от доказани експерти“. Това заяви  проф. д-р Анелия Клисарова, кандидат за кмет на община Варна от Коалиция "БСП за България" на среща с експерти в сферата на туризма и с представители на бранша. На нея тя не само представи визията си как Варна да се превърне в целогодишна дестинация, а и я надгради с идеите и мненията на специалистите. Тя беше категорична, че е изключително важно приходите от туризъм да остават в града.

„Визията ни са туризма включва изграждане на туристическа инфраструктура. На второ място – кадрите. Това е голям проблем. Университетите във Варна бълват професионалисти, които заминават за чужбина. Трябва да създадем условия да се развиват успешно тук. Също така какво прави общината за рекламата, за имиджа на Варна? Изобщо не показваме културно-историческото ни наследство. Също така нямаме и един голям и модерен конгресен център. Без тези неща няма как Варна да бъде дестинация на четири сезона“, сподели още проф. Клисарова. „Нашите спа и рехабилитационни центрове трябва да имат договори със здравните каси на останалите държави от ЕС. От 2 седмици има такова споразумение с немската здравна каса. Трябва да се работи активно и с другите държави“, каза също проф. Клисарова.