Борислав Гуцанов: Незабавно трябва да спрем управлението на авторитарната административна партия ГЕРБ

10.12.2018

"Държавата се развива не благодарение, а въпреки управлението на кабинета "Борисов-3". България е в тотален колапс, а демографската криза вече е катастрофа". Това заяви председателят на ГС на БСП-Варна Борислав Гуцанов по време на Третото заседание на XIX-ата Градска партийна конференция. Той подчерта, че 2018 година е била повече от напрегната от политическа гледна точка, въпреки че не е била изборна.

И даде няколко примера със скандалите в управлението на държавата -

Суджукгейт, оставката на четирима министри, ремонтът на НДК, проблемите с оградата на границата, Кумгейт, сделката за ЧЕЗ, сривът на Търговския регистър, корупционната схема в Държавната агенция за българите в чужбина. "Скандалите следваха един след друг. И всеки следващ сякаш вещаеше, че правителството няма начин да не падне. Стигна се и до протести, заради  скандала с майките на деца с увреждания, предизвикан от вицепремиера Валери Симеонов, който прерасна в недоволство срещу покачване цената на горивата и цялото състояние на страната", допълни Гуцанов. По този повод той призна, че въпреки че начело на недоволните са били варненски млади членове на БСП, участието на партийните ръководители не е било задоволително. "Смятам, че за нас, като социалисти, беше морален дълг да подкрепим сериозно протестите, да се включим активно в тях, защото само уличното възмущение, може да свали настоящото управление на България, което виси като воденичен камък на всички българи", заяви още градският лидер на БСП-Варна. Той подчерта, че не липсват и сериозни скандали на местно ниво, с които може да се заеме и прокуратурата. И посочи няколко примера като сделката за изграждането на Индустриално-технологичния парк, за който Община Варна даде два милиона и 200 хиляди лв. за 41 дка, състоянието на общинските фирми, чиито задължения надхвърлят милиони левове или намаляват в пъти печалбите си след смяна на ръководствата. "Няма как да не съм доволен, че проектите, които в момента се изпълняват като булевард „Левски“, например, са наши проекти, залегнали в програмите на БСП още през 2007 г. и започнати по време на нашето управление с пробива на „Цар Освободител“. Проект важен за Варна, но държавата отпусна близо 90 милиона за продължението на бул. „Левски“, което е 3,1 км. Как Ви се струва това?", попита риторично Гуцанов и подчерта, че на фона на всички национални и местни скандали, че  БСП е много добра като опозиция, тъй като реагира адекватно, но, за съжаление, е необходимо да се действа до край, а той може да дойде единствено ако се стигне до предсрочни избори. "За година и половина, в кабинета "Борисов-3", има четирима сменени министри и един вицепремиер. Това е поредното доказателство, че правителството не се справя с управлението на държавата. Време е да се вземем в ръце, да се обединим, да спрем с вътрешно-партийните скандали и да променим живота и бъдещето на страната ни", обясни още лидерът на БСП-Варна. И подчерта, че именно "Визия за България" е заявката за друга система на ръководене на държавата и икономиката, в полза на хората. "Годината, която ни предстои е много важна. Чакат ни евроизбори и избори за местна власт. И резултатът е важен не само за нас като партия, а е важен за хората, за държавата, защото ние знаем как да управляваме добре", подчерта Борислав Гуцанов.

"Визия за България" трябва да изпълни желанията на народа за справедлив и достоен живот. Нека се обединим и мобилизираме, защото избори се правят сред хората, а не от трибуната", каза народният представител проф. Анелия Клисарова. „Този наш документ не е механичен сбор от различни идеи и предложения, а политическа алтернатива за развитието на България и БСП в условията на променящия се свят", допълни заместник-председателят на ГС на БСП Димитър Чутурков.

Варненските делегати на Третото заседание на XIX-ата Градска партийна конференция взеха единодушно решение във "Визия за България" да бъдат заложени и няколко местни приоритета: изграждането на втори мост над канала, като част от магистралата Север- Юг – свързваща Истанбул – Бургас – Варна – Констанца, довършване на проекта за Пристанището, преместване на Морската администрация в града и създаване на държавен гаранционен фонд за корабостроене, създаване на общински фирми за комунални дейности. Предложенията ще бъдат изпратени до Националното ръководство на БСП.