Хората във Вълчи дол: „Визия за България“ е изключително навременен документ. Поздравяваме БСП, че постави темата

Сеп 28, 2018 Новини Избори 0 1827

27.09.2018 г.

„Във Визията трябва да се развият антикорупционните мерки и да се акцентира върху съдебната система. Това е изключително навременен документ и поздравяваме БСП, че постави темата." Това казаха хората от общ. Вълчи дол пред народните представители от левицата Надя Клисурска, Радослав Стойчев, Илиян Тимчев и Валентин Ламбев. Като основен проблем в региона присъстващите на срещата посочиха, че ромските деца не знаят български и това затруднява учебния процес. „Когато се говори за демографска политика, трябва да се говори за подобряване на качеството на живота, а не само за броя на ражданията. Качеството на живота преминава и през защита на уязвимите групи“, заяви Надя Клисурска. Тя подчерта, че във Визията е залегнала идеята- всички деца да посещават безплатни детски градини, където да получат необходимата грамотност за започване на първи клас. Друг проблем, на който акцентираха хората, беше липсата на лекари в населените места и това, че спешната помощ не работи ефективно. Народният представител Илиян Тимчев обясни, че общопрактикуващите лекари трябва да имат графици в съответните села, както и да се наблегне на т.нар. групови практики. „Предлагаме да отпаднат и лимитите на направленията. Трябва да се направи нова здравна карта на филиалите за спешна помощ според регионите“, допълни той. „Приветстваме идеята държавата да се върне в икономиката в определени сектори“, коментираха присъстващите. Според народния представител Радослав Стойчев държавата трябва да обърне сериозно внимание на всеки един регион и на база икономическите му харектеристики да го развива равнопоставено на другите. Депутатът Валентин Ламбев подчерта, че „Визия за България“ е разговор за бъдещето, такова, каквото децата и внуците ни искат да имат. 

Темата за здравеопазването беше основна и в общ. Аксаково, където народните представители от левицата проф. Румен Гечев, Михаил Христов, Теодора Халачева и Димитър Георгиев се срещнаха с хората, за да обсъдят проекта „Визия за България“. Интерес предизвика и темата за диференцирания ДДС, както и увеличението на пенсиите. „Този документ не е управленска програма, а визия за страната“, подчерта проф. Гечев.

Хората от общ. Ветрино поставиха много предложения и въпроси пред народните представители от ПГ на „БСП за България“ Николай Бошкилов, Георги Стоилов и Георги Андреев. Основни теми на дискусията бяха земеделието и образованието. Депутатите от левицата представиха предложенията, залегнали във Визията, касаещи тези проблеми, както и останалите секторни политики. Местните хора акцентираха върху проблема с такса смет, като поискаха да се изготвят справедливи критерии за определянето й. Друг проблем, който поставиха, е запазване и развитие на читалищната дейност в региона. Народните представители от „БСП за България“ обясниха, че подкрепят тази идея и това е залегнало във Визията.

В Суворово хората поискаха от народните представители от левицата Донка Симеонова, Петър Витанов, Иван Генов и Тодор Байчев държавна политика за младите. На срещата пристваха много младежи, които заявиха, че искат да останат в България и да се развиват тук. Те одобряват идеята за безплатните ясли и детски градини и настояват за безплатно висше образование с държавна поръчка и кредити за жилище на специални условия за млади хора. „Визия за България“ трябва да достигне до всеки български гражданин“, категорични бяха присъстващите.