Ирена Анастасова: Делегираните бюджети убиха образованието

Сеп 27, 2018 Новини Избори 0 2214

27.09.2018

„Делегираните бюджети убиха образованието“. Това каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова на среща с жителите на Дългопол по повод обществената дискусия на проекта „Визия за България“. Хората взеха активно участие и свободно изразиха предложенията си. Според тях от изключителна важност за спасяването на българското образование е въвеждане на единен стандарт за учебна среда, което ще изравни материалната база във всички училища, единен учебен план до завършване на основно образование, както и да отпадне регламентирането на броя на учениците в паралелка или група-това да се решава в зависимост от условията във всяко училище. „Радвам се, че подкрепяте идеята „учителят- регулирана професия“, по начина, заложен във „Визията“, коментира Анастасова.

В диалога взеха участие и народните представители от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков, Стефан Бурджев, Любомир Бонев. Другата тема, която предизвика широка дискусия, бе земеделието. Присъстващите отправиха предложение договорите за аренда да бъдат със срок от три години. „Мащабът на проблема с некоректните арендатори е много голям, става ясно от пътуванията ни по страната“, отбеляза Пенчо Милков. По отношение на социалната сфера от присъстващите излезе предложение- всички деца да получват детски надбавки без значение от дохода на родителите.

„Проектът „Визия за България“ изразява стремежът на БСП за цялостно и дългосрочно национално развитие.“ Това каза Таско Ерменков, народен представител от ПГ на „БСП за България“ в Провадия на среща с гражданите за „Визия за България“. На срещата, която уважиха кметът на града и много граждани, се отправиха предложения, свързани с младите хора, а именно- да се насърчи предприемачеството като се намали административната тежест. По отношение на кадровия проблем в държавната администрация- да се оценява потенциалът на служителя, а не политическата или друга принадлежност. „Всичко това, което ни споделяте, само доказва болезнената необходимост държавата да се върне на мястото си“, заяви народният представител Иван Ченчев. В дискусията взеха участие  народните представители Цветан Топчиев и Николай Пенев.