Борислав Гуцанов иска сваляне на политическия чадър върху затънали общински фирми и поемане на отговорност от управляващите общината

14.06.2018г.

„Две ключови общински фирми във Варна - „Градски транспорт“ и „Пазари“ - са се отправили стремително към дъното и се намират в срамно състояние заради лошо управление и порочни решения, взети от мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет”. Това разкри лидерът на Градския съвет на БСП – Варна и общински съветник Борислав Гуцанов при обсъждането на годишните им отчети. Той поиска оставките на шефовете на двете фирми и не скри възмущението си от безочието им при изнасянето на катастрофалните данни.

 

„Общинското дружество „Пазари“, което през 2009-а постигна връх в развитието си, отчитайки малко над 1 млн. лева печалба, за 2017-а е реализирало положителен резултат малко над 100 хил. лв. На печалба беше и до преди две години, въпреки това старото ръководство беше сменено. Резултатът от първата бюджетна година на новите шефове, които бяха наложени силово, е петкратен спад на печалбата. Оправданията на ръководството му е, че три пазарни площадки във Варна вече не съществуват заради започналите мащабни инфраструктурни проекти в града”, каза още Гуцанов. Според него обаче, нито един от трите малки пазарчета, така или иначе, не е било на печалба.

 

Още по-тежка е ситуацията в дружеството „Градски транспорт“, което в периода на управление на ГЕРБ се превърна в монополист на всички автобусни превози в града, като частния превозвач, с който си поделяше линиите, беше силово изместен с решения на общината. Борислав Гуцанов цитира доклада на одитора на транспортната фирма, в който се говори за „съществена несигурност за предприятието“. Причината за това е, че ако загубата на „Градски транспорт“ през 2016 -а е била около 1,8 млн. лв, то през 2017 година е вече близо 2,8 млн. лв. Заедно с това, общата разлика между активи и пасиви на дружеството, трупана през последните години, вече е около минус 10 млн. лв. Исках ви оставката преди повече от година. Тогава управляващите коментираха, че резултатите ви се подобряват. Какво стана?“, обърна се Гуцанов към ръководството на общинския превозвач.

 

Лидерът на варненските социалисти беше категоричен, че политическият чадър, разпънат от ГЕРБ и съюзниците им в общинския съвет на Варна, трябва да престане и да се търси отговорност от ръководствата на съсипаните общински дружества. Отделно от това, трябва да има и не само политическа отговорност за тези, които са избрали неподходящите ръководители и водят икономическите структури на Община Варна надолу, смята Гуцанов.