Ангел Найденов: Операцията в Егейско море ще увеличи натиска по сухопътните граници

Борислав Гуцанов: Във Варна има общинско финансово затъмнение

"Военноморската операция в Егейско море, решението за което беше взето преди дни в Брюксел след заседание на министрите на отбраната, ще увеличи натиска по сухопътните граници". Това коментира днес на пресконференция във Варна народният представител от ПГ на БСП Лява България Ангел Найденов. „Пресичането на този трафик е важен момент, но въпросът е дали българският военен министър е поставил този въпрос и дали е предупредил за рисковете, свързани със сигурността на България. Поискал ли е съдействие и засилване на охраната по границата на Турция с България. Ако не го е направил, то това ще е непростим пропуск. Тази седмица предстои блиц контрол в комисията и ще питаме министъра“, каза той. Найденов припомни, че мигранстката вълна и бежанците продължават да бъдат най-сериозните предизвикателства на всяка европейска държава, включително и на България. В същото време обаче няма общо решение за това какви действия трябва да се предприемат,  различните страни прилагат различни подходи и мерки, включително такива, за които преди две години България беше и критикувана и стана обект на негативни коментари, а именно  изграждането на защитно съоръжение по границата или използване на армейски военни формирования в подкрепа на усилията на Гранична полиция. Найденов допълни, че защитните съоръжения на границата още не са довършени. „Очакваме завършването да е през месец март, а от 130 километра, към края на миналата година, са построени само 19 км“, каза народния представител. Той цитира данни, според които, цената за изграждането се очертава да бъде четири пъти по-висока от цената, на която беше построено съоръжението по време на неговия мандат като министър на отбраната. „250 000 лв. беше стойността на линеен километър тогава, сега се очертава цена от 1 млн. лв.“, посочи Ангел Найденов.  По думите му, предвид ситуацията с бежански поток,  е много важно съоръжението да бъде завършено в срок. По оценка на експерти 7 пъти се намалява натискът на бежанци  там, където има изградено защитно съоръжение.

„Нашата парламентарна група е силно обезпокоена от унизителните условия, при които продължават да работят граничните полицаи. Репортажите са бегло свидетелство за условията, при които работят хората там. Това е недопустимо. В този смисъл беше и подкрепата, която заявихме за предложението за промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили военни формирования да помагат на МВР“, каза Найденов. И уточни, че сега много бързо МО, заедно с командването, трябва да променят основни планове включително да предвидят и практически учения на военните части, които биха били използвани в подкрепа на усилията на МВР.

Той коментира и предстоящите дебати и гласуване по вота на недоверие през тази седмица. „Нашето разбиране е, че здравеопазването се нуждае от реформа. Реформа, която трябва да отговаря на три основни принципа  - достъпност, достатъчност и качество. Сега има пълен хаос. В България близо 50 процента са допълнителните разходи за здравеопазване от страна на хората, при препоръка от Световната здравна организация да не надхвърлят 20 процента“, каза народният представител.  

Найденов представи и отговор на министър Лиляна Павлова по отношение на средствата, вложени в строеж, рехабилитация и ремонти на републиканската пътна мрежа в Област Варна. „Общо са 13 млн. лв, от които голяма част са отишли за магистрала „Хемус“. Другите за два участъка - по пътя Златни пясъци -Варна 2 км. изкърпване, преасфалтиране и  тротоари и ремонт на отсечка по трасето Варна-Бургас при село Близнаци. Според мен това са изключително малко средства на фона на дължината на републиканската пътна мрежа на територията на Варненска област. Едва ли само това са участъците, които се нуждаят от ремонт. В този смисъл няма защо да търсим отговор на въпроса, защо хората реагират остро на новата цена на винетката“, коментира той.

„Ще има или няма да има ремонт на Аспаруховия мост? Залагат се едни пари предизборно, след избори ги няма. В момента няма предстоящи избори. Ще дадат ли пари или няма да дадат за този спешен ремонт“, заяви от своя страна лидерът на БСП – Варна Борислав Гуцанов. Той припомни, че преди изборите този ремонт беше приоритет в изказванията на ГЕРБ, но следизборно се оказа, че средства за него няма заделени.

„Във Варна цари пълно финансово затъмнение от страна на общината. Миналата година беше изтеглен 43,5 млн. лв. заем и никой не видя и не чу данни по отчет. Нормално ли е месец декември 2015 г. да се приема отчетът на бюджета за 2014 г. заедно с актуализация на бюджета за 2015 г. Това го приемам като абсолютна подигравка с общинския съвет. Никой не даде и отчет за строежа на детските площадки - кой ги изпълнява, на база на какъв договор, защо цената им е толкова висока. Защо ремонтът на Двореца на спорта от 5 млн. лв. скочи тройно? Изпълнява ли се в план проектът за интегрирания градски транспорт и има ли финансово наказание заради неспазване на условията, което общината ще трябва да плати. И вярно ли е, че дълговете на общинската фирма „Градски транспорт“ са 10 млн. лева. Въпреки питанията ни, отговори няма“, коментира Гуцанов.