БСП с план „социална община“ във Варна

Окт 21, 2015 ВАРНА Новини Избори 0 1880

План-програма за достъпна среда, която да улесни придвижването, както на хора с увреждания

План-програма за достъпна среда, която да улесни придвижването, както на хора с увреждания, така и на майките с детски колички, вече са подготвили от БСП за новия мандат. Това стана ясно на среща на водача на листата за общинския съвет на БСП Борислав Гуцанов и кандидатът за кмет на Варна, подкрепен от БСП, проф. Анелия Клисарова. На срещата бяха поставени много проблеми, които затрудняват не само придвижването, но и достъпа на хора с инвалидни колички до различни административни и обслужващи сгради. „Не можем да влезем в един магазин, защо да нямаме достъп, ние сме част от обществото, като всички останали“, коментираха присъстващите на срещата. Те бяха категорични, че новите управляващи общината трябва да направят така, че при нужда всеки от тях да може да ползва специализиран транспорт дори и през нощта.

„Това може да се направи и ще го направим. Ще направим разпределението на специализирани коли така, че през нощта да има една дежурна, за да не чакате до сутринта, ако трябва да отиде на лекар“, коментира Борислав Гуцанов. Проф. Клисарова добави, че може да се направи организация и по всяка една линия на градския транспорт да бъдат пуснати автобуси с платформи. „Ще го заложим така, че вие да можете да проверите бързо по електронен път, кога по график ще има такъв автобус, за да си планирате пътуването“, каза тя. И уточни още, че в програмата и за работа като нов кмет на Варна ще залегне поне пет, на първо време, от училищата в града да бъдат ремонтирани и оборудвани така, че да могат деца с увреждания спокойно да влизат в клас.

Борислав Гуцанов представи и основните приоритети на БСП, който са включени в програмата за работа през следващите четири години. В направлението социална община, освен изграждане на подходи за детски и инвалидни колички, са включени още професионално обучение и осигуряване на заетост за хора с увреждания, определяне на квота в щатното разписание на общинските фирми и предприятия за хора с увреждания, изграждане на дневни центрове и център за интегрирани услуги.