Борислав Гуцанов: Експертен съвет по морските въпроси ще работи в община Варна

Окт 21, 2015 ВАРНА Новини Избори 0 1620

Водачът на листата на социалистите във Варна се срещна с представители на Морската камара

Община Варна да има собственост върху новото пристанище и атракционната зона, след като бъдат осъществени проектите, за да влизат средства и в местния бюджет, а не само в държавния. За това настояха членовете на Морската камара на среща с водача на листата на БСП, Борислав Гуцанов и получиха неговото уверение, че в новия общински съвет той и колегите му от БСП категорично ще работят за това. Хората на морския бизнес подчертаха, че Варна има изключителни възможности за развитие на морската индустрия и тя трябва да бъде като „парен локомотив“, който да издържа местната икономика. „БСП винаги има специално отношение към морския бранш. Не случайно в листата ни има силна група негови представители и не случайно идеята за изграждане на новото пристанище и на атракционната зона на мястото на настоящото, тръгнаха именно от нас“, коментира Гуцанов. В листата на БСП като гражданска квота влизат Илзе Атанасова, Сребрена Цонкова, вицеадмирал Петър Петров. На срещата заедно с тях беше и независимят кандидат за кмет „Аспарухово“ Мартин Златев, подкрепен от БСП.
                 Гуцанов припомни, че след като правителството на ГЕРБ спря проекта за порта, кабинетът на Орешарски отпусна 15 милиона лева за проектирането му. „Този проект е безалтернативен и ние ще продължим да лобираме за него. Задължително е още да се обърне специално внимание на корабостроенето и кораборемонта във Варна, като държавата може да ги възроди чрез подновяването на флота“, коментира водачът на листата на БСП. Той заяви още, че на Варна е необходим заместник-кмет по морските въпроси и транспорт, който да бъде предложен от бранша, за да работи ефективно и във взаимодействие с бранша. Членовете на Морската камара споделиха още, че трябва да бъде сложен край на централизацията на управление на морския бизнес. „Ние сме готови да я да се борим и да я разбием. Недопустимо е да ни управляват хора от София“, категорични бяха те. В отговор на въпрос, свързан с общинската икономика, Борислав Гуцанов обясни, че основният приоритет на БСП е създаването на общински предприятия за битово-комунални услуги. „Целта е да се ограничат общинските разходи и да може да се осъществява качествен контрол върху работата по сметопочистването, сметоизвозването, ремонтите по улиците, например“, каза той. „Надяваме се тези избори да доведат до нещо наистина ново във Варна. Да генерират промяната, която е необходима на града ни, защото затъваме и изоставаме все повече“, беше отговорът на представителите на морския бранш.
           Кандидатите за общински съветници от БСП и представителите на морския бранш се споразумяха, след като порф. Анелия Клисарова стане кмет на Варна, да работят заедно в обществен съвет по морските въпроси, който ще бъде консултативен орган към местната власт.