Проф. Анелия Клисарова: Заедно с лекарите ще напишем програма за доболничната помощ във Варна

Окт 19, 2015 ВАРНА Новини Избори 0 1751

Кандидатът за кмет, подкрепен от БСП, се срещна с  ръководството на Онкологичната болница

Съдействие за осигуряване на автобус на градския транспорт до Онкологичната болница потърси ръководството й на среща с кандидата за кмет на Варна, подкрепен от БСП, проф. Анелия Клисарова и водача на листата на левицата Борислав Гуцанов, която се проведе в деня на професионалния празник на лекарите. „Години наред това е един от основните ни проблеми. А сега се притесняваме дали НЗОК ще подпише договор с нас след нова година, тъй като все още болницата не отговаря на всички необходими стандарти. Липсва част от апаратурата, която ни трябва, за да лекуваме пациентите си. Използваме стерилната база на Военноморска болница, тъй като нямаме своя“, коментираха от екипа на болницата. Те благодариха на Клисарова и Гуцанов за разширението на онкоболницата, което се случи преди няколко години с тяхно съдействие. „Няма да позволя Варненската онкоболница да бъде слята с друга. Това го обещавам, защото зависи и от кмета на града, и от общинските съветници“, категорична беше Клисарова. Тя се ангажира да съдейства и за осигуряване на средства за интраоперативна лъчетерапия и ядрено-магнитен резонанс в здравното заведение. „Парите, които са нужни, наистина са много, но те могат да бъдат отпускани от общинския бюджет поетапно“, обясни тя. И поздрави ръководството за добрата работа на екипа и за това,че не позволява изтичане на кадри към чужбина или други болници в града и страната.
По-късно проф. Анелия Клисарова се срещна с екипа от ДКЦ „Аспарухово“ и ДКЦ „Владиславово“. Медиците споделиха притесненията си, че в районите им липсват денонощни аптеки. „Проблемът може да бъде решен ако общината се ангажира с дофинансиране“, обясни независимият кандидат за кмет на Варна. Тя каза още, че в приоритетите й за местното здравеопазване е заложено изготвянето на програма за доболничната помощ в града, като тя ще бъде написана заедно с екипите на всички ДКЦ-та. „Освен това смятам, че трябва да бъдат намалени такса смет и данък сгради за всички заведения, собственост на Общината, а дивидентите да не влизат в местния бюджет, а да бъдат използвани от ДКЦ-тата за ремонт, закупуване на апаратура, обновяване“, заяви проф. Клисарова. По нейни думи Варна трябва да стане столица на здравния туризъм, защото градът има всички предпоставки за това. „Имаме 40 минерални извора, хотелска база, добри специалисти, болници. Необходимо е само да привлечем здравни каси от чужбина, които да изпращат своите пациенти тук, а това е въпрос на разговори и сключване на договори“, обясни тя.
Екипите на ДКЦ-та пожелаха успех на Анелия Клисарова и изразиха,че надежда,че тя ще бде новия кмет на Варна. „Вие винаги сте успявала, винаги сте помагала на здравеопазването и сте съдействала за решаване на проблемите ни“, казаха те. Независимият кандидат им благодари за подкрепата и пожела на лекарите здраве и по-добро отношение на обществото към тях и труда им.