Проф. Анелия Клисарова: Всеки бранш трябва да има представители в обществените съвети към кмета

Авг 20, 2015 ВАРНА Новини Избори 0 2197

Категорично смятам, че всеки бранш трябва да има двама или трима представители, в съответния обществен съвет, който ще работи като консултативен за кмета

„Категорично смятам, че всеки бранш трябва да има двама или трима представители, в съответния обществен съвет, който ще работи като консултативен за кмета”, това обяви на среща с варненци от моряшката общност проф. Анелия Клисарова, издигната за кандидат за кмет на Варна.

„Мъжете на морето са силните мъже, а когато силните мъже застанат зад една жена, тя ще стане кмет”, обърна се към участниците в срещата проф. Клисарова и им благодари за подкрепата.

По време на разговора като основни проблеми на Варна бяха посочени липсата на места за паркиране, задръстванията, неуредената инфраструктура на малките улици и в кварталите. „Всяка една фирма, която работи в града трябва да плаща данъците си в нашата община, а не както е сега голяма част от тях да отиват в София. Направете така, че фирмите да искат да се регистрират тук, създайте условия за това”, поискаха дошлите на срещата в офиса на Сдружение „Търсете жената”. По думите им задължително е изграждането на подземни и надземни паркинги, особено в централната част.

Обсъден беше и въпросът със строежите в града. „Приемам предложението ви всеки строеж да бъде опакован с мрежа, така както се прави по света, което веднъж ще скрие ремонтните работи и по-важното ще осигури безопасността на преминаващите“, каза още тя. Според нея подобна мярка ще предотврати и разпръскването на отпадъци от дейността. Клисарова е категорична, че трябва да се наблегне на контрола, тъй като сега действащите правила, според които фирмите трябва да възстановят повредената инфраструктура, в повечето случаи не се спазват или някой си затваря очите. „Смятам, че една от мерките, на които общината трябва да наблегне и да увеличи усилията си е именно контролът на всички нива”, коментира Анелия Клисарова. Тя прие и предложението строителните борси в града да бъдат задължени да вземат мерки, за да се спре настоящата „грозна картинка” вятърът да разнася пясък и чакъл, а дъждът да прави кални реки по пътищата наоколо.

По думите на проф. Клисарова има начини местната власт да работи за създаване на нови работни места и увеличаване на заетостта. „Може да стане с облекчения – административни и данъчни за нови инвеститори, които поемат ангажимент да отворят определен брой работни места”, коментира проф. Клисарова.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че общината трябва да работи със свои - общински фирми, за да се спре изтичането на средства към дружества, които се хранят с обществени поръчки. „Когато разчиташ на общинска фирма контролът ще е по-ефективен  и ще се разкриват работни места. Сега има договори, които ако трябва да се прекратят предсрочно общината плаща солидни неустойки”, обясни независимият кандидат за кмет.

Проф. Клисарова беше категорична, че е готова да се срещне с всеки варненец или група от хора, които искат да поставят проблемите на града и дадат предложения как да се развива той. „Очаквам ги всеки ден в офиса на сдружение „Търсете жената” на бул. „Осми Приморски полк” 54, входът е от към ул. „ Г. С. Раковски”. За мен всеки човек е важен, важни са проблемите му и предложенията, които дава” , каза още проф. Клисарова.