Борислав Гуцанов: Необходимо е възраждане на общинската икономика на Варна

Варна

 „Необходима е  нова философия на управлението във Варна и  възраждане на икономиката на града, а не да се запълва бюджета само от данъци и такси”. Това каза пред журналисти председателят на Градската организация на БСП – Варна, Борислав Гуцанов. Той обяви официално, че Българската социалистическа партия подкрепя независимия кандидат за кмет на града проф. д-р Анелия Клисарова. „Относно общинските съветници – конференцията взе решение водач на листата да бъда аз и това, което лично мен много ме радва е, че от първите 20 души, номинирани на градската конференция на БСП, 15 са до 40-годишна възраст”, каза още Гуцанов. По думите му 65 процента ще бъде подменена листата на БСП, като 25% ще бъдат хора до 35 години, 20% ще бъде гражданска квота. Той съобщи и имената на кандидатите за районни кметове, издигнати и подкрепени от БСП:

Район „Приморски” – ще подкрепи независимия кандидат Пламен Градинаров, за „Владислав Варненчик” - независимия кандидат Неделчо Михайлов, за „Аспарухово” - независимия кандидат Мартин Златев, за централния район „Одесос” - издигнатия от БСП Алекси Алексиев и за „Младост” Йорданка Юнакова, издигната също от БСП. „Що се отнася до кмета на града, смятам, че балотажът е сигурен, поне това са анализите от социологическите проучвания. Той ще е между кандидата на ГЕРБ Иван Портних и подкрепения от нас независим кандидат Анелия Клисарова. Не смятам, че ще има изненади относно балотажа”, смята Гуцанов.

 

          Той анонсира и част от предизборната платформа на партията. „Досега винаги се е говорило за бюджет – да се увеличи с половин милион, с един милион, от къде какви разходи има и как да бъдат намалени. Нашето виждане е, че трябва генерално да се промени философията и начина на мислене. Има неща, които бяха поставени от нас преди няколко мандата и бяха реализирани като ин витро програмата. Сегашният  кмет на града опита да си го препише преди няколко дни, което е твърде странно. Детските градини – строежите започнаха по наше време и програмата вече е финализирана. Стадионите и спортните съоръжения  – в „Младост” особено. Инфраструктурата като разширяването на „Девня”, пробивът „Левски” и др.”, каза Гуцанов. Той поясни, че под нова философия социалистите във Варна разбират възраждане и създаване на общинска икономика. По думите му трябва да се сложи точка на приватизирането на общински предприятия и да започне създаването на такава. „На първо място създаването на БКД-предприятията във всяка една сфера. Не сме съгласни и с обявения в момента конкурс за чистота на града за близо 73.6 милиона. Всички знаят колко средства изтичат от там. А може да бъде направена общинска такава фирма”, каза още Гуцанов. Той даде за пример градове като Лондон, Париж, Хамбург. Лидерът на БСП-Варна бе категоричен, че социалистите настояват за изграждането на интермодалния терминал във Варна. „И не само изграждането му, но и участието на общината в него. Това са само няколко начина за вдигането на бюджета на общината, но не чрез вдигане и вземане на данъци, а чрез реална икономика. Това са лостове за нова социална политика”, допълни Гуцанов.

          Според него се готви скрита приватизация на „Градски транспорт”, ако дружеството продължава да се управлява по този начин и да се вземат неадекватни решения. Той коментира и друго скандално решение, което Общинският съвет се готвеше да вземе – а именно безвъзмездното отдаване на 20 дка земя в район „Аспарухово”  на неправителствена организация, която да я стопанисва като къмпинг. По-късно стана ясно, че съветът все пак е гласувал да бъде обявен публичен търг.