БСП внесе предложение Общинският съвет да отмени застроителния план на кв. „Чайка“

Юни 17, 2015 ВАРНА Новини БСП 0 1988

Общинските съветници от групата на БСП са входирали искане до председателя на ОбС и до кмета на града решението от 30 март 2015 г

Общинските съветници от групата на БСП са входирали искане до председателя на ОбС и до кмета на града решението от 30 март 2015 г., с което е приет ПУП-ПРЗ на кв. „Чайка“, да бъде отменено на сесия. Съветниците се позовават на текст от Закона за устройство на територията, според който административният орган, вследствие на жалби, може сам да предизвика преразглеждане и отмяна на решение в рамките на седем дни след входирането им. Това съобщи на пресконференция днес лидерът на Градския съвет на БСП Борислав Гуцанов.

„Повече от 10 години, докато БСП имахме мнозинство и до голяма степен управлявахме процесите в община Варна и в града, не позволихме по никакъв начин да бъде приет ПУП за застрояване на „Чайка”. Включително покойният и много уважаван от всички Георги Ташков, като председател на комисията по архитектура, по всякакъв начин защитаваше интересите на квартала и ме е съветвал, като председател на общинския съвет, да не позволяваме каквото и да е застрояване там“, каза още той. Гуцанов обясни, че това е напълно завършен квартал, спечелил редица международни отличия и награди. „И това, което в момента се случва, 2 години след приемането на общия устройствен план, бих определил като едно от най-големите безумия и безобразия, извършвани някога във Варна“, коментира той. Гуцанов  определи изказванията на кмета на града Иван Портних, че някой се опитва да политизира справедливите протести на жители на кв. „Чайка“, като неуместни. „Учил съм в математическата гимназия и до голяма степен съм пораснал в този квартал и като всеки един варненец имам пълното основание да защитя квартала. Недопустима грешка е, че общинските съветници от БСП са гласували за този план. Това е становището и на Изпълнителното бюро на БСП, което ги задължи да внесат искане за преразглеждане и отмяна на решението“, каза още Борислав Гуцанов.

Гуцанов припомни, че в Общия устройствен план реституционните имоти  в „Чайка“ бяха определени като зелени зони. „Какво защитаваме в момента? Интересите на двама – трима с реституционни претенции, или живеещите в кв. „Чайка”. Аз мисля, че ако кметът си е на мястото, трябва да направи всичко възможно да убеди мнозинството, което е на ГЕРБ,  на неговата партия, да отмени решението“, каза още той. Борислав Гуцанов обясни и пътя на документацията за решението - подписана от кмета на район „Приморски” Петя Проданова, член на ГЕРБ, след нея кмета на града Иван Портних, който е лидер на ГЕРБ и накрая от  председателя на общинския съвет Иван Луков, член на ГЕРБ и е гласувана от мнозинство, което също е на ГЕРБ. „Искам да уточня ясно, че през 10-те години на управление на БСП във Варна, никой не си е позволявал да разреши този план, независимо от многото искания за това. Защо ние не сме го направили? Защото това изцяло противоречи на интересите на варненци. В квартала може да има строежи на паркинги, детски градини, училища, сгради, които са за обществени нужди, ако е необходимо това, но не и да се защитават частни интереси“, каза лидерът на БСП и обясни, че няма проблем общинският съвет да реши да има строителство само на такива сгради. 

БСП очакват бърза реакция от председателя на Общинския съвет, който да изпълни текстовете от закона и да свика сесия за преразглеждане и отмяна на решението. „Има достатъчно юристи, архитекти и специалисти, и ако се намери политическа воля, това може да се случи. Очакваме бърза реакция от страна на останалите общински съветници“, заключи той.