Румен Гечев: Правителството не знае какво прави

Юни 13, 2015 ВАРНА Новини БСП 0 1784

„Има два показателя, които винаги показват дали икономиката на една страна се движи нагоре или надолу – това са строителството и търговията на дребно

„Има два показателя, които винаги показват дали икономиката на една страна се движи нагоре или надолу – това са строителството и търговията на дребно. По данни на Националния статистически институт ние имаме минус един процент в продажбата на строителни материали и строителството, вторият сигнал -  оборота на дребно и покупката на потребителски стоки – също е отрицателен, това означава, че като съпоставите тези два класически показателя с 0.9 процента растеж, значи икономиката лази по дъното”. Това заяви на обществена дискусия във Варна народният представител от „БСП лява България“ и зам.-председател на бюджетната  комисия в парламента проф. Румен Гечев.  Той характеризира българската икономика със състояние, близко до кризисното. „Проблемът на България не е само в това правителство, но в и много минали, но истината е, че настоящото правителство не знае какво прави. България няма икономическа програма – нито средносрочна, нито дългосрочна, ние продължаваме да работим ден за ден. Най-страшното е, че ние нямаме инвестиционни проекти, които да движат икономиката. Имахме три големи  проекта, които провалихме – „Бургас-Александруполис“, АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“, посочи проф. Румен Гечев. По думите му най-голямата загуба за страната ни от проваления проект „Южен поток“ произтича не толкова от транзитните такси, които щеше да получава, а от това, че можехме да използваме пренасяната по газопровода суровина за реиндустриализация на икономиката ни.

        „От една страна икономиката ни е в тежко състояние, без много работещи предприятия, от друга, нека погледнем хората, които останаха в България, къде е справедливостта при тяхното подоходно облагане“, заяви варненският народен  представител от „БСП лява България“ Красимир Янков. Той обясни, че с предлагания  от БСП Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, който предвижда въвеждането на прогресивно-подоходен данък, 92 процента от българите – тези с месечен доход до 1514 лв, ще плащат по-малък данък, в сравнение със сегашния, а всички с по-висок доход плавно ще плащат повече. По думите на Янков тези осем процента от работещите българи с по-висок доход от  1514 лв, плащайки данък по прогресивната скала, ще осигурят най-малко 120 млн. лв повече приходи в бюджета.

Публичната дисусия във Варна за въвеждането на прогресивно-подоходен данък  бе организирана от Дискусионен клуб „Бъдеще“ към БСП.