В Деня на победата варненци сложиха Георгиевски ленти

Май 10, 2015 ВАРНА Новини БСП 0 1617

Стотици варненци сложиха Георгиевски ленти в Деня на победата – 9-ти май

Стотици варненци сложиха Георгиевски ленти в Деня на победата – 9-ти май. Получиха ги от членовете на БСП- Варна, заедно с листовка, която описва какъв символ е лентата и какъв ден е 9 май. Лентата не само връща спомена за края на войната, а и казва на новите поколения да помнят и да предават през годините кой и на каква цена е спечелил най-ужасната война на миналия век. Тя обединява хората, които помнят и пазят историята.

За 10 години са раздадени над 110 милиона Георгиевски ленти в 73 държави по света. Георгиевската лента е неразделна част от Ордена на Св. Георги, учреден през 1769 година. Черният и оранжевият цвят символизират дима и пламъците. По инициатива на БСП- Варна на голяма видеостена на входа на Морската градина беше показан грандиозният парад по повод 70-годишнината от края на хитлерофашистка Германия. Преди него на екрана се завъртя документален филм за годините на войната, както и историческият военен парад от 1945 г .Повече от три часа центърът на града беше огласян от руски песни, станали символ на героизма на милионите загинали във Втората световна война. Десетки варненци с удоволствие припяваха познатите текстове. Децата се радваха на червени балони и спираха, за да видят кадрите на екрана.

„За по-младите хора, които не знаят и за тези, които по една или друга причина са забравили незабравимото, трябва да знаем и помним, че близо 60 млн. загинаха, за да има бъдеще Европа. Днес има хора, които отричат части от историята. А историята трябва да се пази и помни, защото тя е път от миналото, който води към бъдещето. Връзката между нас и Русия, между всички славянски народи, е ясна и няма смисъл да се чертае линия на разделение. Нацията трябва да бъде сплотена, а не разделяна от личните интереси и виждания на един или друг политик, защото това разделяне води до огромни трагедии. И ние винаги трябва да сме с Европа, но никога срещу Русия”, каза лидерът на БСП – Варна Борислав Гуцанов.