Възрастни варненци към кандидати за евродепутати на КБ: България и Европа имат нужда от лява социална политика

Май 15, 2014 ВАРНА Новини БСП 0 1913

Като много сърдечна и полезна определиха ползвателите на Дома за стари хора „Свети Йоан Златоуст” във Варна, срещата си с кандидатите за евродепутати от Коалиция за България Ия Гурбалова и Светлина Йолчева

Като много сърдечна и полезна определиха ползвателите на Дома за стари хора „Свети Йоан Златоуст” във Варна, срещата си с кандидатите за евродепутати от Коалиция за България Ия Гурбалова и Светлина Йолчева. Към двете дами те отправиха своите въпроси, свързани с ползите на страната ни от ЕС и какво те биха направили като представители на страната ни в тази организация. "България може да постигне повече, ако работим в екип.  Политиката на ЕС може да стане по-близка до хората, да се чува техният глас и да се води от техния дневен ред", каза Ия Петкова-Гурбалова. Тя уточни, че заради досегашното управление на десните сили България не се е възползвала ефективно от социалните фондове на Евросъюза. „Затова трябва да променим тази политика и единствените, които могат да го направят, сме ние. БСП винаги е била и ще бъде най-социалната партия”, допълни тя.Безспорно тези избори са изключително важни за България, защото само ако българските социалдемократи и социалисти, ако Коалиция за България и левицата в Европа като цяло успеем да получим мнозинство в ЕП, тогава ще можем да реализираме нашите основни послания и цели”, допълни Светлина Йолчева. Възрастните изразиха своята благодарност към правителството на Пламен Орешарски за социалните придобивки, които осигури през последната година. „Поздравяваме Ви, че успяхте да намалите цената на тока, но настояваме да се потърси отговорност от тези, които са подписали неизгодните да страната ни договори с ЕРП-ата”, обясниха те.

Ия Гурбалова и Светлина Йолчева бяха изпратени с бурни овации, усмивки и пожелания за успех на евроизборите на 25 май. Надеждата ни е във Вас, защото настоящото правителство доказа, че изпълнява поетите ангажименти и сме убедени, че ще работи за справедлива България и социална Европа. 

По-късно Светлина Йолчева и председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Борислав Гуцанов  посетиха Дома за медико-социални грижи за деца във варненския квартал Виница. Ръководството и персонала споделиха с тях притеснението си от евентуалното закриване на дома. Те припомниха европейската директива, свързана с деинституционализация на децата в риск, заради която има вероятност това да се случи. Йолчева и Гуцанов поеха личен ангажимент да направят всичко възможно домът да не бъде закрит. „Страната ни все още не е готова за това. В този дом се полагат медицински грижи за деца със специфични заболявания. В никакъв случай не може да бъдат изведени от тук и да бъдат лишени от лекарски грижи”, категорични бяха Йолчева и Гуцанов.