Сергей Станишев: БСП ще бъде победител на европейските избори

Фев 02, 2014 ВАРНА Новини БСП 0 1940

И България, и Европа имат нужда от БСП, особено сега

И България, и Европа имат нужда от БСП, особено сега. Независимо от всички сътресения и трудности ние ще бъдем победители на европейските избори през май. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на честването на 71-годишнината от сражението на партизанския отряд „Народна дума" в село Гроздьово, Варненско.

Той подчерта, че неслучайно БСП е най-старата партия в България и това се дължи на факта, че хората винаги са имали нужда от нея. „Нашите ценности са непреходни. Ние сме за солидарност, работа и сигурност за всички; достойни доходи за младите и за родителите ни”, каза още Станишев. Той допълни, че управлението на кабинета „Орешарски” вече е показало, че може да изправи на крака страната ни след управлението на ГЕРБ. „Ние строим България тухла по тухла, след като Борисов и неговата шайка я разрушиха, докато управляваха”, каза още лидерът на социалистите.  Той бе категоричен, че с приемането на антимонополните закони състоянието на българските домакинства ще се подобри. „Ние вярваме в нашите избиратели, защото те са помагали винаги, когато на партията ѝ е трудно. Проведохме над 300 местни конференции с участието на над 20 000 социалисти, които още веднъж потвърдиха пълната си подкрепа към ръководството на БСП", обясни Станишев. В тази връзка той заяви, че няма да коментира АБВ, защото „всичко е ясно“, но подчерта, че разпиляването на гласове на изборите вреди и на БСП, и на общата кауза на европейските социалисти. По негови думи ПЕС ще излезе с общо послание преди евроизборите към левите избиратели в Европа, но всяка социалистическа партия по места ще избере индивидуално по какъв начин да проведе местна предизборна кампания. „Левите формации в ЕС ще излязат с общ манифест. Работи се активно и вече има яснота за предизборните послания и ангажименти на европейските социалисти”, обясни Станишев. Той каза още, че предварителните анализи в държавите-членки на ЕС показват, че в бъдещият европарламент ПЕС ще има 216 депутати, а ЕНП - 214. „Това е голяма промяна, има реален шанс Европа да промени посоката на своето развитие”, подчерта лидерът на ПЕС. По повод листата за европейските избори през май той обясни, че тя ще бъде уточнена в рамките на предстоящия конгрес на БСП. Станишев нито потвърди, нито отрече, че ще бъде водач на евролистата, но беше категоричен, че като председател на ПЕС вече има яснота какво точно ще бъде общото послание на ПЕС към избирателите.

Сред официалните гости на събитието, което събра стотици членове и симпатизанти на БСП, бяха и депутати от Коалиция за България, председателят на ГС на БСП-Варна, областни и общински лидери на партията. Народният представител  и организационен секретар на БСП Красимир Янков обяви пред множеството, че от последните избори до сега в рамките на кампанията „Ела в БСП да променим България“ във Варненска област са приети 358 социалисти. Председателят на БСП Сергей Станишев връчи членски карти на част от новоприетите, а по-късно откри постоянната експозиция от фотоси, проследяващи историята на антифашисткото движение в Камчийския край в с. Гроздьово.