Борислав Гуцанов: Има реална опасност ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС да управляват заедно Варна след изборите

ГЕРБ превърнаха Варна в нарицателно на корупция, кражби и икономически зависимости. Само с БСП Варна отново може да бъде икономически развит и независим град

„Според последните социологически проучвания, четирима кандидати за кмет на Варна се открояват видимо пред останалите. Първи е Иван Портних, но разликата между кандидатите на БСП, Павел Раличков и този на ПП-ДБ, е в рамките на статистическата грешка – около процент и половина“, обяви организационният секретар на социалистите Борислав Гуцанов.

Според него, това ясно показва, че все още не се знае кои претенденти ще са на балотаж. Едновременно с това, социологическите проучвания сочат, че 2/3 от варненци не са доволни от управлението на настоящия  кмет, което прави още по-непредсказуеми резултатите от вота на 29 октомври.

„За мен е много интересно, че двете управляващи партии - ГЕРБ и ПП-ДБ - в некоалицията водиха битка един срещу друг на парламентарните избори, а на следващия ден се прегърнаха в НС под опеката на ДПС. Именно заради това е твърде вероятно това да се случи и във Варна. Сега, за пред хората, кандидатите им са един срещу друг, но веднага след изборите, в Общинския съвет очаквам  двете партии на сглобката да излъжат отново избирателите си и да работят заедно така, както в парламента. Съвсем логично е това, което се случи на национално ниво, да се пренесе на местно. Или най-точно казано – дали ще гласуваш за Портних или за Коцев – няма да има съществена разлика“, допълни Гуцанов.

Той припомни какво се случваше във Варна през последните 10 години, откакто ГЕРБ управлява морската столица.

„Първо, градът ни не се управлява от Общината и кмета, а от определени  бизнес кръгове. Именно заради това Варна стана нарицателно за рекет, измами, далавери, кражби и непрозрачност. И най-ярките примери са няколко. Пробивът „Левски“ – може би най-скъпият булевард в света, за който бяха похарчени над 140 милиона лева за 3,5 километра. Другият очеизваден пример – пристанище „Карантината“, за което бяха усвоени 7,5 милиона евро по европроект, а портът не може да се използва, тъй като постоянно се затлачва. Решението е едно – всяка година драгиране за половин милион лева от парите на варненци. В противен случай всеки може да преминава от едната страна на пристанището до другата като Христос“, допълни Гуцанов.

Организационният секретар на БСП подчерта, че е много учуден защо Иван Портних не изпълнява решения на Общинския съвет и даде пример с дупката в центъра на града, където, „благодарение“ на ГЕРБ, държавата загуби стотици милиони в Пловдивския панаир. “Личен мотив и интерес, а може би и стимул накара Портних да не се съобрази с решението на местния парламент?!“, попита риторично Гуцанов.

И добави поредния пример за безобразното и безхаберно управление на Иван Портних. „Почти 1 година той скри от варненци за проблема със спуканата тръба и не взе никакви мерки, прехвърляйки отговорността между държавата и Общината. Излъга варненци най-безочливо и освен това – нанесе сериозен удар по реномето на Варна като туристическа дестинация“, категоричен бе още той.

За да се отърве градът от 10-годишните икономически схеми, зависимости и корупция, Варна се  нуждае от едно ново и чисто управление с чисти хора, смята Гуцанов.

„Именно такива са кандидатите на БСП - за кмет на Варна - Павел Раличков, както и номинациите за районни кметове и общински съветници. Те са чисти хора, варненци, които ще работят за града и по-добрия живот на хората. Всички помнят, че когато БСП управляваше Варна, градът ни три пъти спечели приза „Най-добър град за живеене“. Пак по наше време беше даден старт на няколко ключови проекта - пробивът Левски и пристанището, което, вместо да допринася за развитието на икономиката на града, се превърна  в място за хранене и развлечения. А това не води до средства в местния бюджет, от които Варна наистина има нужда“, подчерта Борислав Гуцанов.

„За да привлича морската столица инвестиции, спешно трябва да се довърши магистрала Черно море и да започне изграждане на втори мост на Варна като коридор север-юг – т.е. като връзка между Истанбул-Бургас-Варна-Констанца. Това ще даде възможност за привличане на нови товари в България, които, респективно, ще доведат до пари в бюджета на Варна“, обобщи социалистът.

„Началото на всички тези проекти беше поставено от  БСП, но ГЕРБ ги стопира и обрече Варна на разруха, задкулисие и безвремие. Само ние можем да спрем модела на сегашното управление и да превърнем града ни в икономически стабилен и по-добър за живеене“, категоричен беше Гуцанов. Той призова варненци да отидат да гласуват на 29 октомври за чисти хора и чист град с номер 1 в бюлетините за кмет, районни кметове и общински съветници.