Борислав Гуцанов: Настояваме за мир, налагане на таван на цените и увеличаване на доходите

Мар 28, 2023 Новини БСП в медиите 0 1601

28.03.2023 г.

„Кампанията на БСП върви много усилено и безспорно се влага много енергия – и от водачите на листи, и от кандидатите за народни представители, и от самата партия. Това показва, че БСП е един изключително жив организъм и партия, която има огромни качества и неслучайно е мъдрата партия, която през какво ли не е преминала през тези 130 години. Единици са партиите в Европа и в света, които могат да се похвалят с това. Партията е жива и готова за поредната битка“. Това заяви организационният секретар на БСП и водач на листата на социалистите във Варна и Търговище Борислав Гуцанов.

В ефира на Евроком той посочи, че на първо място за партията е опазването на мира в държавата, а потърпевш от случващото се в Украйна, е Европа и България, чиито икономики се сриват постоянно: „Ние само за миналата година сме платили 1 млрд. повече за газ и този 1 млрд. е платен от всеки един българин. Само за януари и февруари българите сме платили 200 млн. повече за газ. Това не е ли безумие относно политиката, която води българското правителство? И не само служебното, спомняте си и че ние застанахме много остро срещу тези решения на Асен Василев и на министър-председателят тогава - Кирил Петков, защото това води до срив на икономиката и до затруднение на нормалния начин на живот“, припомни Борислав Гуцанов.

„Първото предложение, което ние ще направим в залата на следващото Народно събрание, е да бъде преустановено даването на оръжия за Украйна и дипломатическо решаване, мирен процес, на това, което се случва в Украйна. България трябва да бъде тази, на чиято територия да се провеждат мирните преговори“, каза още социалистът. 

Като основни приоритети за БСП той посочи още доходите на хората и ограничаването на инфлацията, затова социалистите предлагат таван на цените на основните хранителни стоки. Гуцанов заяви, че това ще доведе до успокоение у българските семейства и припомни налагането на таван и мораториум върху цената на тока, което позволи на българските семейства да платят сметките си за ток и икономиката да оцелее: „Благодарение на това предложение на БСП миналия февруари, станахме на първо място в Европа по развитие на икономиката, а българските семейства успяха да преживеят зимата нормално“, допълни той.

По думите на Гуцанов, прилагането на таван на цените на стоките от малката потребителска кошница е краткосрочна мярка за борба с инфлацията, а като дългосрочни мерки за решаване на проблема, той посочи модернизация на селското стопанство, възраждане на производството на леката промишленост, а също и държавна борса, която да натиска цената надолу.

„Не намирам никаква разлика между ПП и ДБ, но не намирам разлика и между тях и ГЕРБ. Те гласуват по един и същ начин за оръжието, за енергоизточниците. Те са едно и също, защото гласуват по еднакъв начин“, каза организационният секретар на БСП.

По отношение на енергийните ресурси, той коментира: „Трябва да водим преговори и да имаме възможност за доставки отвсякъде. Служебният кабинет се похвали, че имаме вече доставки на газ от Турция. Ама ние изнасяхме газ за Турция. Трябва да водим преговори и с „Газпром“, и с американски доставчици, и с Азербайджан“, категоричен бе той. 

Водачът на листата на социалистите във Варна и Търговище коментира и нуждата от увеличение на заплащането на служителите от системата за сигурност, вместо да се инвестират пари в закупуване на нова военна техника: „Купуваме уж нова техника, а забравяме за хората“, каза Гуцанов.

Той припомни и инициативите на БСП по отношение на съхраняване на паметниците и заяви категоричната позиция на партията против тяхното разрушаване: „Нямаш ли историческа памет, ти нямаш и своето бъдеще“, допълни организационният секретар на социалистическата партия.

Гуцанов коментира и изказването на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов от днес: „Той говори, че не трябва да даваме оръжия и не даваме оръжия, а когато отиде зад граница подписва това искане за 1 млрд., което общо европейските държави направиха за даване на оръжия и въоръжение на Украйна. Не може в България да говориш едно, а в чужбина да правиш друго. Аршинът трябва да е един и същ. Случващото се през последната една година в България е срамна част от нашата история“, категоричен бе социалистът.

„Единствената партия, която мисли за националната сигурност, за бъдещето на България, за перспективите, е БСП. Ние казваме: мир, налагане на таван на цените и доходи на хората, доходи, доходи и отново доходи. Трябва да има спокойствие в семействата, трябва да има развиваща се икономика. БСП е номер 1, който иска да има бъдеще и перспектива на страната ни, нека ни подкрепи с бюлетина номер 1“, призова Борислав Гуцанов на финал.