Борислав Гуцанов: Единствено по времето на Нинова имаше реални стъпки за индустриална зона във Варна

Сеп 28, 2022 ВАРНА Новини Избори 0 864

При бъдещо участие на БСП в управлението това ще е един от основните ни приоритети

„От 2009 година правителствата и кметове на ГЕРБ щедро обещават, че ще строят индустриална зона във Варненска област, като периодично само сменят мястото, на което ще бъде базирана тя. До момента - септември 2022 година, няма нито една.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ за 3 МИР – Варна Борислав Гуцанов.

Първата обещана зона е в землището на Суворово още през далечната вече 2009 година. Тя е трябвало да бъде с площ от 535,442 дка., но не е реализирана.

На българо-руски форум през февруари 2017 година кметът Иван Портних представя проект за “Зона за иновации и развитие Варна”, която включва общините Варна, Аксаково, Белослав и Девня. Вече повече от 5 години фазата на изграждане е на „устен проект“.

През ноември 2017 година се появява още един проект за индустриална зона - „Индустриално-технологичен парк Варна“, за който дори е учредено акционерно дружество, в което общината апортира близо 42 700 кв.м от островната зона под Аспарухов мост. Към момента дружеството, в което акционери са община Варна, „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и „Транзитна търговска зона“ АД, обслужва предимно частни интереси.

„И до момента третият по големина град в страната - единственият, който разполага с магистрала, жп линия, пристанище и летище в непосредствена близост, няма работеща индустриална зона. Но пък има куп проекти, които кметът на ГЕРБ Иван Портних изтупва от праха всяка кампания и ги развява като бъдещи“, коментира Борислав Гуцанов.

Единствените стъпки, направени реално по темата, са по времето на последното правителство, в което министър на икономиката е Корнелия Нинова. Сформирана беше работна група, която започна реални стъпки за това индустриалната зона във Варна да стане факт. Предсрочното прекратяване на правомощията на кабинета и липсата на интерес от страна на служебното правителство очевидно ще забавят процеса“, призна Гуцанов. 

„Категоричен съм, че при бъдещо участие на БСП в управлението, това ще е един от основните приоритети за БСП. Недопустимо е при това географско положение, с тази налична инфраструктура, Варна да е за пореден път на опашката за привличане на инвеститори“, заяви водачът на листата на левицата.