Борислав Гуцанов, БСП: МВР трябва да се заеме по-сериозно с купения вот, особено в Северозападна България

Сеп 19, 2022 ВАРНА Новини Избори 0 936

Готови сме с ясна програма какво трябва да се свърши в първите 100 дни, заяви социалистът

„БСП се справя много успешно в кампанията, доста по-добре от предходни избори, тъй като в последните 7 месеца успяхме да натрупаме много позитиви в управлението и излязохме от него като изключително мъдра и дипломатична партия. Това ни дава основание, при срещата ни с хората да има какво да им кажем – за безплатните детски градини, за детските надбавки, за майчинството, за пенсиите.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ във Варна и председател на Националния предизборен щаб на левицата Борислав Гуцанов в ефира на БСТВ.

В предаването “Актуално от деня“ той обясни как голяма част от партиите се опитват да си припишат тези безспорни заслуги на БСП, което не им правило чест. „Друго характерно за тази кампания е многото купен вот, който се опитва да се направи, особено в Северозападна България. Нашите водачи от Монтана, Видин и Враца ще отреагират на това, което става. Служебният кабинет трябва да осигури чистота на вота, така че МВР трябва да се заеме по-сериозно“, призова социалистът.

По думите на Гуцанов, хората са изморени от избори, затова трябва да се състави редовен кабинет. „За да можем да влезем в тежкия зимен период със стабилно управление. Всички партии трябва да надскочат себе си, защото интересите на България и на българските граждани са над всеки партиен интерес“, категоричен е той.

„Г-жа Нинова направи нещо много важно“, посочи Гуцанов: „Да покаже, че ние влизаме в следващото управление и сме готови с ясна програма какво трябва да се свърши в първите 100 дни. Първото нещо е да се наложи таван на цените, особено на енергоносителите. Паралелно с това да бъдат иззети свръхпечалбите“, коментира той. Като част от мерките на левицата, Гуцанов допълни и училищата и болниците да се върнат на регулирания пазар на електроенергия, учебниците да са безплатни до 12 клас, както и да има по един учебник на предмет за един клас, пенсиите да бъдат преизчислени. „За 7 месеца успяхме средно със 167 лева да вдигнем пенсиите, за сравнение ГЕРБ за 12 години ги увеличиха 162 лева. Вдовишките пенсии също да бъдат увеличени“, добави той.

„Трябва да направим тези толкова необходими разговори с “Газпром“, заяви Гуцанов и обясни защо: „БСП винаги сме казвали, че трябва да доставим енергийни ресурси на най-добра цена и най-сигурно за страната ни. За целта водиш разговори с всички, за да направим най-изгодната цена за страната си.“

По отношение на ядрената енергетика социалистът обясни, че АЕЦ “Козлодуй“ е направила 1.5 милиарда печалба за 6 месеца. „Ами ако бяхме построили “Белене“? Затова БСП направихме референдум и събрахме 780 000 гласа, припомни той.

На финала Гуцанов призова: „Ако искаме да имаме социална и сигурна държава, да имаме дипломатичност, диалог, да имаме силна и развита България, трябва да се гласува за Българската социалистическа партия с номер 28 на 2-ри октомври.“