Борислав Гуцанов, БСП: С дипломация и неутралитет, а не със санкции и контрасанкции се постига мир

Сеп 16, 2022 ВАРНА Новини Избори 0 816

16.09.2022 г.

„Дипломацията и запазване на неутралитета на страната ни в ситуация на военни действия са подходите, които ще запазят мира у нас и в региона“, смята водачът на листата на „БСП за България“ във Варна Борислав Гуцанов. Според него, прибързаното скъсване на дипломатическите отношения с Русия е грешка, която поставя в безпомощна ситуация хиляди руски и български граждани и фирми и води до икономически последствия, чиито мащаби тепърва ще усещаме.

„БСП за България“ настоява за незабавно връщане на диалога между България и Русия и не само на бизнес ниво – с „Газпром“, но и на държавно.  

„Само нормализирането на дипломатическите отношения може да спре милитаризирането на Черно море и превръщането му в зона на конфликт, който заплашва не само икономическото развитие на целия регион, но е заплаха за живота на хората“, категоричен е Гуцанов. Той подчерта, че целта на БСП е възстановяването на мира. 

„Войните са най-пагубните събития в исторически план. Достатъчно е да си припомним 60-те милиона, загинали във Втората световна война, огромните разрушения на инфраструктура, безвъзвратната загуба на хиляди паметници на архитектурата, културата, изкуството. В 21 век това е недопустимо“, каза водачът на варненската листа на левицата. 

Отстояване на възможностите за международен политически диалог и дипломатически усилия за прекратяване на войната в Украйна, както и противопоставяне на политиката на санкции и контра санкции и на действия, които могат да въвлекат България във военния конфликт, са основните приоритети във външната политика, които ще отстояват народните представители на коалиция „БСП за България“ в 48-ото Народно събрание.